8 sortides professionals alternatives del sector de l’hoteleria
14 gener, 2025La 44a Jornada Universitària de Gastronomia ha reunit estudiants i professionals del sector en una edició plena de talent i creativitat. Durant la jornada, s’han celebrat el 37è Concurs de Cuina Jove de Catalunya i el 41è Concurs de Cocteleria Jove de Catalunya, amb la participació de 10 escoles d’hostaleria d’arreu del territori català. Tots dos concursos han comptat amb un jurat de gran prestigi, amb la xef Elena Arzak com a presidenta del jurat en el concurs de cuina i amb l’excampió del món en decoració coctelera Toni Cortés Recatalá en el concurs de cocteleria.
En l’àmbit de la cuina, el gran vencedor ha estat Ànakin Rivera, alumne de l'Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme de Sant Pol de Mar (EUHT StPOL), qui ha obtingut el Premi Absolut i el Premi Catalan Food, fet que li permetrà representar Catalunya al European Young Chef Award el pròxim novembre. En cocteleria, la guanyadora ha estat Yuliya Dzhus, alumna de l’EHTB Escola d’Hoteleria i Turisme de Barcelona, qui s’ha alçat amb el màxim reconeixement en aquesta categoria.
Un jurat d’elit en gastronomia i cocteleria
El jurat ha comptat amb figures de gran prestigi: el jurat del Concurs de Cuina Jove de Catalunya el van formar la xef Elena Arzak com a presidenta; Rosa Mayordomo, membre de la mesa directiva de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia; Laura Martí Aixa, Responsable de les actuacions de competitivitat local de PRODECA; Fernando Toda, del grup Vilbo – Saber y Sabor, i Ramon Serra de l’EUHT StPOL com a coordinador del jurat. En el Concurs de Cocteleria Jove de Catalunya va encapçalar el jurat Toni Cortés Recatalá, propietari del Bitter Cocktail Bar a Benicarló, i el van completar Mariona Vilanova, presidenta del Club del Barman, i Ramón Griñó, membre de l’Associació de Sommeliers de Catalunya.
Com a part de la jornada, es van impartir dues classes magistrals exclusives. La primera, a càrrec d’Elena Arzak, qui va compartir la seva visió sobre l’evolució de la gastronomia i la seva experiència al capdavant del prestigiós Restaurant Arzak. La segona, liderada per Toni Cortés i Mariona Vilanova, es va dedicar al món de la cocteleria, on els assistents van poder conèixer de primera mà les tendències i tècniques més innovadores en decoració en el sector cocteler actual.
Gran participació d’entitats del sector
L’esdeveniment ha comptat amb la col·laboració d’entitats com la Generalitat de Catalunya, Prodeca – Promotors dels aliments catalans, Catalunya Experience, Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, IGCAT – International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism, Club de Bartenders de Catalunya – FABE, Associació Catalana de Sommeliers i l’Ajuntament de Sant Pol de Mar.
Així ha quedat el llistat de guanydors/es de la jornada:
Premi a la destresa i millor tècnica d'elaboració - Seques amb botifarra. Enric Barceló (CETT-UB)