Osvaldo Sejas guanya el Concurs de Cuina Jove de Catalunya amb el seu “Homenatge als pèsols ofegats”
18 abril, 2023Quines tècniques has de dominar per ser un xef creatiu i innovador?
3 maig, 2023Arriba una de les dates més assenyalades del calendari i des de l’EUHT StPOL us volem fer arribar algunes recomanacions per a tots els que us apassiona el món de la hoteleria, la restauració i la gastronomia, o per si teniu alguna persona especial a qui li vindria bé un bon llibre sobre aquest món.
Altres anys us hem recomanat llibres escrits per Antics Alumnes de l’EUHT StPOL, o els que recomanen els membres de l’equip docent de la nostra universitat. Aquesta vegada us portem una selecció de novel·les i manuals que us endinsaran en aquest meravellós món. Preneu nota!
Literatura i llibres sobre hoteleria, restaurants, bodegues i gastronomia
HOTEL BERTRAM, AGATHA CHRISTIE [+]
La bibliografia d’Agatha Christie és plena d’històries ambientades en entorns hotelers i resorts vacacionals. Segurament, ‘Mort al sol’ o ‘Mort a l’Orient Express’, amb les seves versions cinematogràfiques són de les més conegudes. Una mica menys famosa que Hercules Poirot, a ‘Hotel Bertram’ la protagonista encarregada de resoldre el cas és Jane Marple, una noia que veu les seves vacances truncades per un seguit de robatoris al seu hotel i decideix investigar-los pel seu compte.
La trama és intrigant i està ben construïda, mantenint el lector en constant tensió mentre es desvetlla a poc a poc el misteri. Agatha Christie fa una feina excel·lent en l’ambientació de l’hotel, cosa que fa que el lector se senti transportat a l’època en què es desenvolupa la història. Si ets fan de les seves novel·les o t’agrada el gènere de misteri, definitivament hauries de donar una oportunitat a aquesta obra.
HOTEL BERTRAM
Agatha Christie
HOTEL, ARTHUR HAILEY [+]
‘Hotel’ és una novel·la de l’escriptor canadenc Arthur Hailey que es va publicar el 1965 i ha esdevingut un clàssic de la literatura de ficció sobre hotels. La història es desenvolupa al St. Gregory Hotel, un luxós hotel al cor de Nova Orleans, i segueix la vida quotidiana dels seus empleats i clients.
La trama principal se centra en Peter McDermott, el gerent de l’hotel, que s’ha d’enfrontar a una sèrie de problemes que amenacen l’èxit i la reputació del St. Gregory. Des d´una vaga dels treballadors de l´hotel fins a un intent d´assassinat, passant per la lluita contra la competència i la necessitat de renovar l´edifici. Ofereix una interessant ullada al funcionament intern d’un hotel de luxe, des de la gestió fins al servei d’habitacions. Si t’agrada la ficció contemporània, aquesta novel·la no et decebrà.
HOTEL
Arthur Hailey
THE SCHOOL OF ESSENTIAL INGREDIENTS, ERICA BAUERMEISTER [+]
Aquesta novel·la explica la història d´un grup d’alumnes que s´inscriuen en un curs de cuina en un restaurant local a Seattle. A través de les classes setmanals, els estudiants no només aprenen les habilitats culinàries bàsiques, sinó també lliçons importants sobre la vida i l’amor.
Escrita en una prosa lírica i envoltant, et porta a través de les emocions i les experiències de cada personatge. Els capítols estan estructurats al voltant de les lliçons de cuina, cadascuna centrada en un ingredient essencial, donant-li un marc cohesiu a la història.
Però el que fa que “The School of Essential Ingredients” sigui tan encantadora és la manera com se centra en els personatges i les seves relacions, així com en el menjar. Cada personatge té una història única i emocionant que s’entrellaça amb la dels altres, i les lliçons de cuina serveixen com a metàfores per a les lliçons que aprenen sobre la vida.
És una novel·la commovedora i ben escrita que delectarà tant els amants del menjar com els lectors que busquen una història inspiradora sobre la vida i l’amor.
THE SCHOOL OF ESSENTIAL INGREDIENTS
Erica Bauermeister
ELS IGNORANTS, ÉTIENNE DAVODEAU [+]
Si a més de ser foodie, ets aficionat als còmics i a les novel·les gràfiques, no se’t pot passar aquesta obra per alt. ‘Els ignorants’ combina la història personal de dos amics: l’autor, un reconegut creador de còmics francès, i un amic viticultor, que s’endinsen junts al món del vi i del còmic. A través de les converses i experiències, el lector descobreix els secrets i la passió darrere de l’elaboració del vi, mentre se submergeix en les reflexions personals dels personatges.
L’obra destaca per la seva narrativa senzilla i natural, i per la bellesa dels seus dibuixos, que recreen amb detall els paisatges de la regió vinícola de França on es desenvolupa la història. A més, el còmic aborda temes universals, com l’amistat, la creativitat, la passió per una activitat i l’aprenentatge, cosa que fa que l’obra sigui molt accessible i atractiva per a un públic ampli.
ELS IGNORANTS
Étienne Davodeau
AÑOS DE HOTEL, JOSEPH ROTH [+]
La història segueix la vida de Gabriel Dan, un home que ha passat gran part de la vida en hotels i ha esdevingut un hoste habitual en una gran varietat d’establiments. La novel·la és una reflexió sobre la vida i la solitud a través de la descripció detallada dels diferents hotels i de la gent que els habita, presentant una imatge fascinant i poètica del món dels hotels.
Plena de moments commovedors i, de vegades, tràgics, el relat fa que el lector se senti profundament involucrat en la vida del protagonista i en la lluita per trobar un sentit en la seva existència. Si us agraden les històries emotives i la prosa rica i poètica, aquesta novel·la és per a tu.
AÑOS DE HOTEL
Joseph Roth
L’AMANT PERILLOSA, HARUKI MURAKAMI [+]
Una de les senyes distintives de la literatura de Murakami és el detall a què arriba quan descriu receptes i plats japonesos a través dels seus relats. En aquesta ocasió, són els còctels els que prenen protagonisme ja que Hajime, el protagonista de la història regenta dos bars nocturns on, després d’anys de separació, es retroba amb una antiga amiga de la infància.
Podràs trobar l’estil narratiu poètic característic del Nobel de literatura, amb un llenguatge elegant i emotiu, creant una atmosfera onírica que envolta el lector a la història. A més, l’autor explora temes universals com l’amor, la soledat i la cerca de la felicitat, que fan que la novel·la sigui fàcilment identificable per a qualsevol lector. Si t’agraden les històries emotives i estàs interessat en l’obra de Haruki Murakami, definitivament hauries de donar una oportunitat a aquesta obra.
L’AMANT PERILLOSA
Haruki Murakami
LA CUINA DELS ALTRES CATALANS, XESCO BUENO [+]
En els darrers anys Catalunya ha viscut una transformació demogràfica molt important amb l’arribada de noves persones de diferents cultures i, per tant, gastronomies diferents. Aquest és un llibre de cuina que explora la diversitat culinària de Catalunya a través de les receptes de cuina dels seus immigrants.
Començant amb una mica de context sobre la immigració a Catalunya, el llibre de seguida s’endinsa a través dels seus capítols a cultures específiques, com l’àrab, la xinesa, la pakistanesa o la peruana, entre d’altres, incloent-hi receptes de cuina, fotografies i entrevistes amb els xefs que les segueixen elaborant lluny dels seus llocs d’origen.
És un testimoni que mostra la diversitat culinària de Catalunya i com el país s’ha enriquit al llarg del temps amb les noves cultures. Les receptes són fàcils de seguir i estan ben presentades, cosa que ho fa un bon llibre de cuina per a aquells que vulguin experimentar amb nous sabors i tècniques culinàries.
LA CUINA DELS ALTRES CATALANS
Xesco Bueno
A DAY AT EL BULLI, FERRAN ADRIÀ, JULI SOLER Y ALBERT ADRIÀ [+]
Un clàssic imprescindible per a tot fanàtic de l´alta cuina que ofereix una mirada única i detallada del funcionament del restaurant El Bulli, durant un dia complet. No sols és una mirada fascinant darrere de les cortines d´un dels millors restaurants del món, sinó que també ofereix una visió del geni creatiu de Ferran Adrià.
La primera part del llibre és més informativa i ens mostra l’organització i el funcionament de l’icònic restaurant de Roses. La segona, molt més visual, conté impressionants fotografies que documenten la creació dels plats i l’experiència culinària que es vivia on va ser el millor restaurant del món.
Una obra d’art que combina a la perfecció el contingut informatiu amb la presentació visual i que realment transporta el lector a l’experiència culinària única que fou El Bulli.
A DAY AT EL BULLI
Ferran Adrià, Juli Soler i Albert Adrià
LIQUID INTELLIGENCE, DAVE ARNOLD [+]
‘Liquid Intelligence: The Art and Science of the Perfect Cocktail’ se submergeix a la ciència darrere de la cocteleria i proporciona informació detallada sobre com els ingredients, les eines i les tècniques afecten el resultat final d’una beguda. S’endinsa a la química darrere dels ingredients bàsics, com l’aigua i el gel i avança cap a temes com la destil·lació, la clarificació i la carbonatació, incloent receptes detallades de còctels.
Però allò que realment distingeix aquest llibre és el seu enfocament en l’experimentació i la creativitat. Arnold encoratja els lectors a pensar fora del comú ia utilitzar tècniques avançades per crear còctels innovadors i únics.
Encara que és un llibre dissenyat per a bartenders professionals i aficionats avançats també pot agradar i molt a aquells que tenen un interès en la ciència darrere de la cocteleria.
LIQUID INTELLIGENCE
Dave Arnold
ELEMENTOS DE DIRECCIÓN HOTELERA, PILAR MOLINA [+]
Publicat el 2022, és una guia actualitzada i detallada per a aquells que busquen entendre els principis bàsics de la direcció hotelera i com aplicar-los a la pràctica. El llibre es divideix en dues parts: la primera se centra en la gestió d’operacions hoteleres i cobreix temes com ara la gestió de recursos humans, finances, màrqueting, operacions d’aliments i begudes i el control de qualitat. La segona part se centra en la gestió estratègica i aborda temes com ara la planificació empresarial, la gestió de projectes i la presa de decisions estratègiques.
Cada capítol del llibre comença amb una introducció teòrica dels conceptes clau, seguit d’exemples pràctics i estudis de casos per il·lustrar com aquests conceptes s’apliquen a la gestió hotelera. A més, inclou una sèrie d’activitats pràctiques i qüestionaris per ajudar els lectors a consolidar-ne l’aprenentatge.
És una excel·lent opció per a aquells que comencen els seus primers passos professionals al sector però també per als que vulguin refrescar i actualitzar conceptes.