L’EUHT StPOL, millor universitat d’Espanya en Hoteleria i Turisme per cinquè any consecutiu i 12 del món
6 abril, 2022Raúl Gisbert, alumne de l’EUHT StPOL, guanya el Concurs de Cuina Jove de Catalunya amb el plat “Vermut en tres mossegades”
28 abril, 2022El dia 23 d’abril se celebra el Dia Internacional del Llibre, una data que coincideix amb la mort de Shakespeare i Cervantes. A més, a Catalunya el 23 d’abril se celebra Sant Jordi, dia del llibre i de la rosa. Així que, coincidint amb aquesta data, hi ha res millor que parlar de llibres? Si bé en edicions anteriors us hem acostat llibres d’hoteleria i gastronomia escrits per Antics Alumnes de l’EUHT StPOL, en aquesta ocasió qui prescriu la selecció de llibres que trobareu a continuació són membres de l’equip docent i PAS de la nostra universitat.
Quins són els llibres que recomanen llegir tot aquell apassionat no només per la literatura, sinó també i sobretot per l’hoteleria, la gastronomia i la restauració? Preneu nota!
Literatura i llibres sobre hoteleria, restaurants, bodegues i gastronomia
LA MORT A VENÈCIA, Thomas Mann
Recomanat per la Dra Eva Canaleta-Safont, directora acadèmica de l’EUHT StPOL
“És un llibre on es veu l’inici del turisme de les elits, evidentment. Parla d’un hotel que encara avui està en funcionament i dels rituals de les famílies burgeses i de l’aristocràcia en aquest espai. Tot, emmarcat a Venècia amb les seves gòndoles”, detalla Canaleta.
Tip per als amants del cinema: del llibre La Mort a Venècia, el director Lucchino Visconti en va fer una pel·lícula que ha passat a la història del cinema.
“Recomanaria llegir-lo per entendre l’evolució de l’hoteleria i adonar-se que, al final, el més important és l’excel·lència i el tracte amb el client”, conclou.
LA MORT A VENÈCIA
Thomas Mann
EL MEJOR HOTEL DEL HIMALAYA, Alec Le Sueur
Recomanat per Carme Ruiz Aguado, docent del Màster in Hospitality Management
“El llibre explica la història d’un estudiant d’hoteleria que somia fer unes pràctiques internacionals en un hotel de luxe però, finalment, el destinen al Tibet, a l’únic hotel que hi ha”, explica. El relat gira entorn de la diferència entre allò que el jove s’havia imaginat i el seu dia a dia a l’hotel i les diferents situacions amb què ha de bregar.
“Crec que llegir-ho ajuda a entendre les diferències culturals que poden afectar la gestió hotelera”, comenta Carme Ruiz. I afegeix: “Tenim tendència a generalitzar, estudiem uns paràmetres de qualitat i pensem que a tot el món es treballa exactament igual. Però, quan arribes al destí, t’adones que no sempre és així i aquest és precisament l’aprenentatge”.
EL MEJOR HOTEL DEL HIMALAYA
Alec Le Sueur
EL SECRETO DE UN RESTAURANTE MAGNÉTICO, Roberto Brisciani
Recomanat per Jordi Sala, cap del Departament de Restaurant de l’EUHT StPOL
“Aquest llibre m’agrada especialment perquè parla del restaurant com un conjunt, no es tracta d’un manual, sinó que posa èmfasi en la relació entre els clients i el restaurant”. Li va arribar per recomanació i ara és ell qui el recomana a tothom que està interessat en el món de la restauració.
“Sovint parlem d’operacions a la cuina i a la sala però no analitzem les expectatives del client. Les valorem, això sí, però no les analitzem. És a dir, no ens plantegem què espera realment trobar el client al nostre restaurant, ens centrem especialment a pensar què oferirem”, explica.
EL SECRETO DE UN RESTAURANTE MAGNÉTICO
Roberto Brisciani
UN HOTEL A LA COSTA BRAVA, Nancy Johnstone
Recomanat per Rosa Domingo, docent del departament de llengua anglesa
“Aquest llibre va arribar a les meves mans per recomanació d’una amiga que coneixia la interessant història del primer hotel que hi va haver a Tossa de Mar, a la Costa Brava”, diu Rosa Domingo. El llibre explica una història real: la d’una parella britànica, els Johnstone que, als anys 30, quan encara no hi havia turisme estranger a Espanya, van impulsar aquest hotel i el van adaptar totalment al turista anglès: horaris, mobiliari, l’hora del te, etc. Però va començar la Guerra Civil espanyola i l’hotel va esdevenir un centre per acollir infants refugiats.
“No és un llibre imprescindible, però és molt curiós i em va encantar. Per això el recomanaria”, apunta.
UN HOTEL A LA COSTA BRAVA
Nancy Johnstone
EL CELLER, Noah Gordon
Recomanat per Josep Sala, docent de sala i sommelieria
“Aquesta novel·la està ambientada a l’Espanya de finals del segle XIX i explica la història d´un jove que se’n va a França a aprendre l´art d´elaborar vi per, posteriorment, crear un dels millors cellers”. Així resumeix Josep Sala el contingut d’aquest llibre de Noah Gordon.
“A qui li agradi l’univers del vi i la sommelieria, aquest llibre li aportarà una adrenalina que farà que no pugui parar de llegir-lo fins arribar al final”, assegura.
EL CELLER
Noah Gordon
ELOGI DEL BISTROT, Marc Augé
Recomanat per la Dra Ester Noguer, professora del Grau universitari en Gestió Hotelera i Turística
“És un llibre recomanable perquè exposa el concepte francès de bistrot i com es converteixen en centres de socialització i espais per apreciar la gastronomia”, explica Noguer.
De fet, la sinopsi del llibre indica justament això: “Espai relacional però també literari, com a model de civilització que França ha exportat a tothom, el bistrot no és només una imatge, és un objecte del paisatge urbà que reivindica la seva pròpia història , una geografia ia partir d’ara també la seva etnologia.”
ELOGI DEL BISTROT
Marc Augé
LA FORÇA D’UN DESTÍ, Martí Gironell
Recomanat per Jordi Sala i Josep Sala, docents del Doble Cicle Formatiu de Grau Mitjà en Gastronomia i Restauració
Aquest és el segon dels llibres vinculats a l’hoteleria i la gastronomia que recomanen tant en Josep Sala com en Jordi Sala. Tots dos coincideixen a destacar aquesta novel·la de Martí Gironell inspirada en la vida de Ceferino Carrión, conegut als EUA com a Jean Leon. “És molt interessant”, comenten.
La vida de Jean Leon va ser de pel·lícula: d’Espanya va viatjar als Estats Units, allà es va fer amb estrelles de cinema i va obrir el restaurant La Scala que es va convertir en un referent al Hollywood dels anys 50 i 60. “Jean Leon va crear els seus cellers al Penedès i des d’allà enviava el vi al restaurant que tenia als EUA”, expliquen tots dos.
Una novel·la biogràfica pels amants de l’univers del vi guardonada amb el Premi Ramon Llull 2018.
LA FORÇA D'UN DESTÍ
Martí Gironell
EL PRÁCTICO, RESUMEN DE COCINA Y PASTELERÍA
Recomanat per Mauro Rodríguez, cap del Departament de Cuina de L’EUHT StPOL i coordinador del Màster en Arts Culinàries i Direcció de Cuina
“Es tracta d´un llibre de cuina molt antic, costa de trobar però té molt de valor”, comença explicant en Mauro Rodríguez. De fet, la primera edició és del 1920 i des de llavors s’ha anat reeditant i ampliant. “És un llibre de base, no està escrit per un xef conegut sinó que està fet per informar, és un llibre amb què aprens”, apunta.
A ell li va recomanar un xef amic de Ferran Adrià. “Vaig sentir dir que aquest va ser el primer llibre que Ferran Adrià es va estudiar i vaig decidir comprar-me’l”, recorda.