Marc Balañá va obtenir la Diplomatura de Turisme l’any 2009 a l’EUHT StPOL i actualment és subdirector de l’Hotel H10 a Tindaya (Fuerteventura).
1. Si retrocedíssim en el temps…Per què vas escollir estudiar hoteleria/cuina/restauració?

Al ser de Barcelona però viure a Lloret, el meu món girava entorn el turisme. Vaig començar a treballar a un hotel els estius abans de començar a Sant Pol, i una cosa em va portar a l’altre…

 

2. Per què vas escollir l’EUHT StPOL?

Per prestigi, per proximitat… No vaig dubtar en cap altre possibilitat.

3. Quins records tens de l’EUTH StPOL? 

Van ser uns anys fantàstics. L’època d’estudiant sempre és fantàstica, i no t’en adones fins que per desgràcia s’acaba. Tinc molt bons records dels professors, alguns avui són amics, de molts dels companys que també han passat a ser amics… En general tinc molt bon record.

Fueron unos años fantásticos. La época de estudiante siempre es fantástica, y no te das cuenta hasta que por desgracia, se acaba! Tengo muy buenos recuerdos de los profesores, algunos hoy son amigos, de muchos de los compañeros que también han pasado a ser amigos… En general tengo un muy buen recuerdo.
4. Com van ser els teus inicis en l’àmbit professional? Com et vas sentir?

L’inici sempre és dur. A hoteleria el normal sempre és començar per baix… Moltes hores, si ets ambiciós t’entregues en cos i ànima, i això et passa certa factura. Però t’acaba recompensant i compensant.

 

5. Actualment, quin és el teu càrreg/funció?

Actualment sóc Subdirector de l’Hotel H10 Tindaya a Fuerteventura. Amb H10 vaig fer un PDD (Programa de Desenvolupament de Directors). Durant 3 anys. Va ser molt dur, duríssim, però amb molts moments preciosos com a persona i com a professional.

Abans de H10, vaig començar un altre programa de Direcció amb Barceló, arrel de l’entrevista a les JDP. Em van portar a Mèxic i vaig aprendre moltíssim. Encara que les valoracions van ser molt bones, vaig provar a H10, em van agafar i allà va començar tot. Va ser una decisió molt encertada. A data d’avui, H10 ha sigut el meu gran èxit i la meva gran fortuna…!
6. ¿Qué cualidades se valoran más en tu ámbito laboral?

A la Direcció Hotelera, el que més es valora és la entrega i el “savoir faire”. No obstant, el que jo considero més important, és el tracte amb les persones. És difícil ser jove i pujar, per això, s’ha de ser extremadament conscient de que s’ha de tractar a la gent com es mereix. Una de les meves frases preferides es: “Jo no li ensenyaré a un cambrer de tota la vida a fer cafès, ja que ella n’ha fet milions més que jo, però jo també se fer un cafè…”.

És important demostrar que s´és un professional, però que no ets l’únic. Si et guanyes a la gent, ells et faràn progressar.
7.  Què t’ha aportat estudiar a l’EUHT StPOL?

Formació sobre de tot. La gent coneix l’EUHT StPOL per la seva història i prestigi.

8. Quina és la persona que t’ha marcat més a la teva vida professional?

Després d’uns anys donant voltes per molts hotels a varis llocs (cosa que recomano a TOTS els estudiants), diria que 3 directors d’hotel…

Un va ser alumne de Sant Pol, i els altres 2 van ser Directors meus. D’ells vaig aprendre moltíssimes coses. A tenir el caràcter necessari per a això, a entregar-me al 150% cada dia, a pensar constantment en aquell que volem, però sobre tot, m’han donat el “que” especial que només poca gent té… I els ting admiració i agraïment.
9. Què li diries a algú que s’estigui plantejant començar al món de l’Hoteleria/cuina/restauració?

Primer, que s’ho pensin bé. No és un joc. L’hoteleria és molt dura, pràcticament desapareixen les festes, la setmana santa, l’estiu… Una vegada estiguin disposats a això, que s’entreguin i que ho donin tot per aprendre. Que no tinguin pressa, les cosses arriben per sí soles. I que d’aquelles persones que vegin que els hi pot aportar alguna cosa, que s’aferrin a ella.

Una cosa molt important, i que a mi m’ha servit moltíssim, és haber fet un programa de desenvolupament o formació (ja sigui amb Barceló o amb H10 Hotels). Aquests programes estàn fets i pensats per què la gent comenci des de baix i que quan vagin creixent tinguin una base i uns coneixement que et donen alguna cosa que val or: l’empatia i el coneixement. El Director dirigeix l’Hotel, però el treball “brut” el fa el personal. És vital saber què pensa, com es senten i saber el que és fer aquesta feina.
10.  Què li recomanaries als actuals estudiants de l’EUHTStPOL?

Que aprenguin el màxim que puguin a l’Escola, i que quan acabin, surtin a menjar-se el món, però a poc a poc i amb molta humilitat. Estudiar és una cosa i només et tens que treure rendemient a tu mateix (amb les teves notes), però quan estàs a una gran empresa… les coses cambien. Formació-Treball-Humilitat. Crec que és la clau de l’èxit.

 

11.  Ens pots explicar algun projecte de futur que tinguis?

Bé… avui per avui seguir a la meva empresa! On em sento super estimat i valorat. Crec que tinc una bona projecció i només em centro en això. Fer-ho bé, treballar dur, seguir aprenent i superant-me. A la llarga però, m’agradaria fer alguna cosa al món de la docència, i clar està, com apassionat en això… Tenir el meu propi hotel.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *