Gamificació i Hospitality al HIP 2020 a càrrec de l’EUHT StPOL i ENTI-UB
24 febrer, 2020El 1r Sopar Solidari organitzat per l’EUHT StPOL aconsegueix recaptar més de 4500€ per a la Fundació Banc dels Aliments
28 febrer, 2020Mireia Anglada és xef d’alta cuina i experta en nutrició. Imparteix sessions de cuina i alimentació healthy o saludable al mòdul sobre coneixement de producte i tècniques culinàries del Màster en Arts Culinàries i Direcció de Cuina de l’EUHT StPOL. “L’alimentació healthy i la cuina creativa són totalment compatibles i el en màster ho demostrem”, apunta Anglada. En les següents línies compartim una entrevista realitzada a la xef durant les sessions d’alimentació i cuina saludable impartides a l’EUHT StPOL (Barcelona).
Què és allò que no sabem de la cuina healthy o saludable?
D’entrada, quan pensem en cuina saludable solem pensar que es tracta del típic bistec a la planxa amb verdures. A les sessions de cuina healthy o saludable intento transmetre a l’alumnat com cuinar amb ingredients saludables i quines són les millors tècniques de cocció. Per exemple: fem servir ingredients com el blat sarraí i cereals integrals amb els que no solen haver treballat i elaborem des de bunyols fins a creps o hamburgueses, entre d’altres.
A més, tractem també la part emocional de l’alimentació de manera que l’alumnat s’adona de la importància que pot tenir cada aliment a nivell neuronal o físic, entre d’altres.
La cuina saludable és només una tendència?
És una tendència que es quedarà. Els grans xefs ja estan involucrats en aquest assumpte de manera que crec que no només podem parlar d’una tendència passatgera. Som el que mengem, diuen. És a dir, la cuina és una qüestió de responsabilitat amb la salut, però és també una forma d’oci, de plaer per al comensal. En aquest sentit, opino que la cuina saludable no és una cosa avorrida, sinó que l’alimentació healthy i la cuina creativa són totalment compatibles i en el màster ho demostrem.
Que els grans xefs s’alineïn amb la cuina saludable és o serà suficient perquè arribi a les llars?
És un pas més. Encara hi ha molta menjar ràpid però a poc a poc anem veient que a nivell mundial s’estan fent passos en aquest sentit: utilitzar més productes vegans, per exemple. També és un tema relacionat amb el medi ambient: l’abús en el consum de carn està tenint molts efectes negatius a nivell planetari i ja hi ha grans empreses que s’estan posicionant molt seriosament cap a les noves tendències d’alimentació i menjar healthy. Hi ha una consciència general que a poc a poc es va consolidant.
Menjarem més segons les propietats beneficioses de cada aliment o bé per les sensacions que ens generi el sabor d’un plat?
Crec que seguirem menjant des d’una vessant organolèptica però amb consciència. Per exemple: no és el mateix cuinar mongetes tendres durant 3-5 minuts que durant 10 o 15 minuts perquè tenen més minerals, més vitamines, mantene les fibres… En definitiva, es tracta d’usar una bona tècnica de cocció i aplicar-la en un plat. Si tots mengéssim diàriament el 50% del plat en verdures no hi hauria problemes amb l’alimentació.
Per què és important que un alumne del màster tingui coneixements sobre cuina healthy?
L’alimentació i cuina saludable són el futur. Quan finalitzen les sessions d’alimentació saludable del màster, els alumnes tenen les eines necessàries per cuinar per a celíacs, per a intolerants a la lactosa o per al·lèrgics a l’ou o a altres aliments; un fet que cada vegada està més a l’ordre del dia en restaurants i cuines. En definitiva, es tracta d’anar un pas més enllà de la cuina healthy o saludable.