Albert Sastregener, presidirà el 36è Concurs de Cuina Jove de Catalunya
23 gener, 2024Josep Mª Gotarda presidirà el Concurs de Cocteleria Jove de Catalunya
29 gener, 2024Comença el compte enrere per a que Catalunya esdevingui l’epicentre de la cuina a nivell internacional. El passat juny ens vam assabentar de que l’Insititut de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) havia escollit a Catalunya com la Regió Mundial de la Gastronomia el 2025. D’aquí a exactament un any, doncs, es duran a terme una sèrie d’activitats a casa nostra i a diferents indrets del món per posar en valor la tradició culinària catalana. Aquest títol té com a finalitat destacar i promoure aquelles regions que contribueixen activament en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, posant en valor les diferents cultures alimentàries, l’educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica. Es tracta d’un guardó que aporta credibilitat a les regions, ja que és atorgat per un jurat independent i internacional d’experts format per persones de diferents àmbits de competència com ara el turisme, la cultura, l’hostaleria i l’agricultura.
Quines activitats es faran?
La pregunta que molts es fan és com es materialitzarà aquest guardó. Amb motiu d´aquest reconeixement, la Generalitat ha anunciat que destinarà 9 milions d´euros a impulsar diverses iniciatives amb l´objectiu de posicionar Catalunya com a gran referent mundial de l´enogastronomia.
En destaquen la Setmana Internacional de la Regió Mundial de la Gastronomia, que tindrà lloc a les principals ciutats i països on hi ha Delegacions del Govern de Catalunya, i que inclourà actes diversos com ara promocions en punts de venda o restauració, tast de vins, vetllades culturals, debats, experiències enogastronòmiques, intercanvis de cuiners, etc.
També se celebrarà l’Àpat Catalunya, un sopar multitudinari en algun carrer o espai públic emblemàtic de Barcelona a l’estil de festa major, amb protagonisme dels plats i receptes més icòniques de la gastronomia catalana. D’altra banda, es treballarà perquè la 9a convocatòria de la Conferència Mundial d’Enoturisme de l’Organització Mundial del Turisme (OMT) se celebri a Catalunya i es realitzarà el Som Gastronomia Tour 2025, un seguit de presentacions als principals mercats emissors de turisme enogastronòmic a Catalunya, orientades a operadors, premsa i prescriptors, amb un component tecnològic i innovador.
També es llancen els Premis Bite i Mos, dels quals la primera edició ja va tenir lloc durant la Gala Nacional de Enoturismo y Gastronomía 2023, quan es va anunciar l’elecció de la candidatura catalana per a 2025. Aquests premis reconeixen el paper fonamental que tenen els creadors i creadores de continguts digitals enogastronòmics en el foment d’aquest tipus de turisme.
Regió Europea de la Gastronomia 2016
L’any 2016, Catalunya va obtenir el títol de Regió Europea de la Gastronomia. En aquella ocasió més de 500 entitats, agents i persones del país que treballen per a promoure la gastronomia catalana van celebrar prop de 500 activitats relacionades amb el producte, la cuina i el territori, de dimensió diversa i de diferent caràcter. Aleshores, l’EUHT StPOL va ser l’amfitriona per a celebrar el European Young Chef Award, on estudiants de cuina de diferents escoles europees van participar-hi.