Els hotels històrics més famosos del món
7 octubre, 2021Què significa la paraula “hospitality”?
16 novembre, 2021L’EUHT StPOL ha acollit avui la Final de Catalunya de l’European Young Chef Award 2021. Quatre finalistes de quatre escoles d’hoteleria i cuina han versionat un plat de cuina tradicional catalana per aconseguir convertir-se en el representant de Catalunya al certamen europeu, que se celebrarà a finals de novembre a la regió de Minho (Portugal).
El pollastre de pota blava amb gamba de Vilanova, presentat per l’Eric Montes ha estat el plat guanyador, mentre que el pollastre amb escamarlans presentat per la Clara de Miguel, alumna de l’EUHT StPOL, ha quedat en segona posició.
Final de Catalunya EYCA 2021
El Covid-19 va impedir la celebració, el curs passat, del Concurs de Cuina Jove de Catalunya, que des de fa més de 30 anys es duu a terme de manera ininterrompuda a l’Hotel-Escola de Sant Pol de Mar, en el marc de les Jornades Universitàries de Gastronomia.
Del concurs de Cuina Jove de Catalunya en surt, anualment i des del 2016, el representant de Catalunya per a l’European Young Chef Award (EYCA). Amb la voluntat que Catalunya tingui un representant a l’EYCA 2021, l’EUHT StPOL ha impulsat una alternativa al format tradicional del Concurs de Cuina Jove de Catalunya: la Final de Catalunya per a l’EYCA.
En aquesta edició, s’ha donat prioritat a concursants d’escoles d’hoteleria i cuina de Catalunya. Així, a la final celebrada avui a les instal·lacions de l’EUHT StPOL hi ha participat candidats que cursen cicles formatius de cuina i gastronomia i d’altres que cursen graus universitaris especialitzats en gastronomia i direcció de cuina als següents centres educatius: Joviat, CETT, Jesuïtes Sant Ignasi i EUHT StPOL.
Els quatre finalistes havien de versionar un plat de la cuina tradicional catalana fent especial èmfasi en el producte de proximitat i de temporada i en la sostenibilitat durant tot el procés d’elaboració del plat. I posteriorment presentar-lo i defensar-lo davant del jurat, format per representants de PRODECA (Promotora dels Aliments Catalans), d’IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts, and Tourism), de l’Acadèmica Catalana de Gastronomia i Nutrició (ACGN) i premsa especialitzada, que ha valorat aspectes com la tècnica en l’execució del plat, l’originalitat de la proposta i la connexió cultural del plat amb la zona d’on és típic.
Quatre plats de cuina tradicional catalana, reversionats
La versió del pollastre de pota blava amb gamba de Vilanova presentada per l’Eric Montes Fort, alumne de Jesuïtes Sant Ignasi, ha estat el plat millor valorat pel jurat. Així, com a primer classificat, tant ell com la seva proposta gastronòmica competiran com a representants de Catalunya a la final de l’European Young Chef Award 2021, que se celebrarà del 23 al 25 de novembre a Braga, regió de Minho (Portugal).
El pollastre amb escamarlans presentat per la Clara de Miguel, alumna del Grau universitari en Gestió Hotelera i Turística de l’EUHT StPOL, ha estat el segon classificat en la Final de Catalunya per a l’EYCA.
I han completat el podi, la versió de sípia a la bruta presentada per en Genís Santos, alumne de Joviat, i La Mascarada, plat presentat per en Jordi Solé, alumne de CETT.
L’European Young Chef Award
L’European Young Chef Award (EYCA) reuneix els guanyadors/es de concursos regionals d’arreu d’Europa per presentar i intercanviar coneixements sobre plats tradicionals i productes alimentaris locals de les seves regions i després competir proposant una reinterpretació de receptes tradicionals, jutjades per xefs i experts internacionals.
El premi pretén promoure innovacions en la cuina tradicional, destacar les cultures alimentàries sostenibles i crear futurs ambaixadors de xefs per a les regions i productes alimentaris locals.
La participació del representant de Catalunya a l’European Young Chef Award (EYCA) està impulsada per PRODECA (Promotora dels Aliments Catalans. Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya) i l’Agència Catalana de Turisme, com a membres de la plataforma de les Regions Europees de la Gastronomia (European Regions of Gastronomy).
L’EUHT StPOL, seu d’altres concursos
La Final de Catalunya per a l’EYCA no és l´únic concurs que se celebra a l’EUHT StPOL. El centre universitari acull altres esdeveniments d’aquest tipus, entre ells, Concurs de Cocteleria Jove de Catalunya o la tradicional Jornada Universitària de Gastronomia, amb més de 40 edicions a l’esquena i en la qual s’emmarca el Concurs de Cuina Jove de Catalunya, que durant la primavera del 2022 celebrarà una nova edició amb el seu format habitual.