El director del restaurant Via Veneto, Pere Monje, convidat d’honor a l’Acte de Graduació
17 novembre, 2021Maito, el restaurant panameny amb segell #StPOLAlumni, entre els millors de Llatinoamèrica
23 novembre, 2021En els darrers mesos, especialment després de les primeres onades de la Covid-19, els mitjans de comunicació es feien ressò de la manca de personal amb què es troba el sector de l’hoteleria i la restauració.
Lluny de ser un fet d’abast local o estatal, es tracta d’un fet d’abast mundial; d’una tendència que es pot mantenir durant els propers anys. Davant d’aquest escenari, formar-se en hoteleria, restauració i cuina es converteix, avui més que mai, en una inversió de futur.
Creixen les ofertes de feina del sector hoteler i de la restauració
Algunes dades avalades pel portal de feina Turijobs, especialitzat en turisme i hoteleria, indiquen que el nombre d’ofertes de feina vinculades al sector HORECA no para de créixer. Per ser exactes, al 2021 les ofertes de feina del sector s’ha incrementat en un 18% respecte al 2019, especialment en els mesos de juny, juliol i setembre. I l’increment d’ofertes s’accentua en els darrers 4 mesos, en un 5%.
Tot el contrari passa amb les candidatures, que no paren de baixar any rere any. Per posar dades: – 40% de candidatures en el sector HORECA al 2021 respecte dos anys abans, i – 25% en els darrers quatre mesos.
L’escenari que es dibuixa, doncs, és clar: manquen professionals formats en el sector hoteler i de la restauració. O per dir-ho d’una altra manera, no hi ha prou demanda d’ocupació per cobrir certs llocs de feina, especialment a cuina i a sala. I no es tracta d’un fet que succeeixi només aquí, a Catalunya i a Espanya. És una tendència a nivell mundial.
Retenir el talent jove
A la ponència titulada “La manca de professionals en el sector HORECA” impartida en el marc de les jornades “Els reptes del canal HORECA” organitzades per Mercabarna, Lluís Serra, director general de l’EUHT StPOL, ha apuntat alguns aspectes que són clau i essencials per al bon futur del sector. “Les empreses han de posar el focus en les persones talentoses del seu equip i treballar per retenir-les”, indicava. “Especialment, amb les noves generacions que s’incorporen al sector hoteler i de la restauració”, detallava.
El próximo martes reflexionaremos acerca de los retos y oportunidades del canal #horeca con @CroweSpain @innovatrending @telosirvoverde @EUHTStPOL y @HorecaSolutions
— Mercabarna (@Mercabarna_mb) November 11, 2021
📅16 de noviembre (9:15 a 13h)
📍Mercabarna
Inscripciones en https://t.co/x6L6bULvje pic.twitter.com/LueLGsjQwy
En aquest sentit, Serra va reivindicar la necessitat de posar en valor els perfils professionals que “han optat per formar-se en el sector HORECA guiats per la vocació i l’estima a la professió” com una de les garanties per a la bona salut del sector i com a contrapartida a la manca de professionals que actualment pateix el sector.
“Som del sector serveis i sense personal qualificat, no hi ha sector de qualitat” apuntava Serra. En una ponència en què també feia referència als canvis en què es veurà immers el sector HORECA derivats de la nova realitat post Covid-19.
HORECA, tres sectors en un
HORECA és un acrònim de tres paraules: Hotel, Restaurant i Càtering. Tres sectors inclosos en aquest terme i als quals ens referim quan usem aquesta paraula.
La denominació d’aquests sectors com a HORECA es va originar als Països Baixos i des d’allà es va estendre a la resta d’Europa de manera que avui en dia és molt habitual trobar-nos amb aquest terme en empreses de distribució, pàgines web, etc.
Els reptes actuals als quals s’enfronta el canal HORECA després de la Covid-19, els nous models de negoci i la sostenibilitat del sector són alguns dels aspectes que s’han debatut durant la jornada organitzada per Mercabarna i que ha comptat, entre d’altres, amb la ponència del director general de l’EUHT StPOL.