Roy Álvarez, professor habitual de la Cornell Hotel School durant 25 anys, ha ensenyat Sistemes de la Informació, i va ser el primer docent facultatiu al món a ensenyar Micro Cumputació com a assignatura universitària. Mentre estava en Cornell, a més d’ensenyar a milers de ‘Cornellianos’ com utilitzar un full de càlcul, va donar lliçons sobre la gestió dels sistemes d’informació, tecnologia per a la indústria hotelera i sistemes d’informació estratègics en particular. També ha exercit com a professor en IHME a França, en The Australian International Hotel School a Austràlia, i més recentment en The Chinese University of Hong Kong (CUHK). Álvarez ha impartit diversos cursos en direcció hotelera en el CUHK, així com en sistemes d’informació estratègics als seus programes de MBA.

 

A part d’ensenyar sobre tecnologia, també ha col·laborat en el desenvolupament de diversos simuladors hotelers, incloent CHASE, CRASE, i CHARMS, i ha estat una peça clau en la creació del popular simulador CHESS. A més de la seva labor acadèmica, Álvarez ha treballat en l’àmbit empresarial, havent desenvolupat materials formatius, realitzant consultories sobre sistemes d’informació i, mentre treballava en CUHK va dirigir els seus programes executius a Hong Kong i a Xina. Recentment s’ha jubilat per gaudir viatjant, encara que continua col·laborant amb alguns seminaris per tot el món, com en EUHT StPOL. Aprofitem la seva visita a l’escola per fer-li algunes preguntes sobre el sector.

 

 

Quines qualitats són clau per ser director d’hotel?

 

Un director d’hotel ha de tenir habilitats tècniques però també de negoci i ha d’agradar-li els desafiaments i la competitivitat. Com més gran sigui l’hotel, més habilitats tècniques necessitarà. I com més global sigui la marca, més habilitats de negoci requerirà.

 

Però arribar a ser director d’hotel no funciona de la mateixa manera a tot arreu: a Àsia, per exemple, els professionals hotelers comencen des de nivells inferiors. A Estats Units algunes cadenes contracten antics militars amb més de 20 anys d’experiència en gestió d’equips. En altres països, és comú que els directors d’hotel hagin cursat un MBA.

 

 

Per què fa classes en Sant Pol i no en altres escoles espanyoles?

 

Per la relació amb el Director d’EUHT StPOL, el Lluís Serra, que va estudiar en Cornell University. Una vegada em van oferir muntar un hotel-escola a Espanya, però no ho vaig trobar interessant.

 

 

Després de fer classes en diferents continents, quin model formatiu funciona millor a l’hoteleria i el turisme?

 

Depèn del mercat. A Hong Kong he fet classes de direcció hotelera en una universitat politècnica, mentre que a Austràlia i Nova Zelanda aquests estudis estan més enfocats als negocis. He vist diferents models, però al final el mercat és el que decideix l’enfocament.

 

 

Quan va començar la tecnologia a tenir un paper important en la gestió hotelera?

 

Al final dels anys 70, quan es va desenvolupar el primer programari de gestió empresarial. La tecnologia ha suposat un avanç enorme en el suport a les operacions, especialment amb la gestió de dades. La informació i com tractar-la s’ha convertit en alguna cosa molt important, fins i tot més que les pròpies transaccions. Les empreses més grans són aquelles que usen la informació dels seus clients de manera més eficaç i aconsegueixen amb això xarxes de contacte més útils.

 

 

Quin consell els donaria als alumnes de direcció hotelera que són a punt d’entrar al mercat laboral?

 

El meu consell des de la saviesa és: no facis el que esperen que facis, fes el que tu vols fer. No visquis dels ‘hauries de…’. El més important és seguir els teus somnis i els teus valors.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *