Els passats dies del 20 al 23 d’Octubre es va celebrar a la ciutat de Barcelona la 17ª edició del saló Hostelco, dedicat a l’hostelería i a la restauració. La gran cita bienal va ser innaugurada per Felip Puig, conseller d’Empresa i Ocupació i va assegurar que “Catalunya és un referent en el sector de la restauració i l’hosteleria” i que això “contribueix a enfortir la indústria turística, que és una de les més potents del país“.

Per primera vegada en aquesta edició es van organitzar de manera simultània el saló i el Fòrum Gastronòmic i Bar Fòrum amb l’objectiu de crear la plataforma més gran insternacional de la indústria, que va incloure tota la cadena de valor del sector, des de l’equipament fins la elaboració del producte. Ambdós esdeveniments van conformar la Barcelona HostingWeek, que va aspirar a convertir la ciutat condal en “un referent obligat per la indústria culinària”.

En aquesta edició van participar 500 empreses, el 25% dels quals són internacionals i procedíen de païssos com Italia, Portugal, Alemanya, Turquia i Regne Unit. Jordi Roure, president d’Hostelco i de la Federació Española d’Associacions de Fabricants i Maquinària per Hosteleria, Colectivitats i Indústries Afins (FELAC), va assegurar que “Hostelco és una cita ineludible pels professionals d’un sector capaç de reinventar-se i innovar per seguir sent competitius tant a nivell nacional com internacional, com ho demostra la quota exportadora del 46% de la indústria espanyola d’equipament per hosteleria”.

Aquest any el saló va dissenyar una nova distribució d’expositors per sectorització: per una banda el pavelló 3 agrupava tota la maquinària i equipament, i dins d’aquest segment es podien visitar els espais dedicats al cafè, bugadería, tintoreria, higiène i neteja en general; així com màquines i serveis de vending. A aquesta tradicional oferta es van sumar per primera vegada la forneria, pastissería i gelateries i les franquícies i el fitness. Les novetats de producte i possibilitats d’aquestes noves àrees es van exposar al pavelló 2, junt amb els sector servei de tèxtil, mobiliaris i decoració; wellness; tèxtils i uniformes; i serveis de gestió, control, informàtica i seguretat i el pavelló 1 estava més enfocat al món gastronòmic: alimentació i begudes

El Fòrum Gastronòmic

El Fòrum, creat al 1999, va ser el primer congrés de la gastronomia amb fira de productes a Espanya i es celebra anualment alternant com seus Galícia i Catalunya. S’ha convertit en el congrés pioner d’enogastronomia a Espanya i celebra aquest any el seu 15è aniversari. Va agrupar a un centenar de ponents, a més de 200 empreses participants i el país convidat va ser Mexic.

En el Fòrum Gastronòmico es van programar més de 80 sessions, entre ponències i tallers, a càrreg dels millors cuiners de Catalunya, com Carme Ruscalleda (Sant Pau), Joan i Jordi Roca (El Celler de Can Roca), Jordi Cruz (Àbac), Paco Pérez (Miramar), Nandu Jubany (Can Jubany), els germans Sergio y Javier Torres (Dos Cielos) i Carles Gaig (Gaig) entre altres. També xefs de la resta d’Espanya com  Dani García (Dani Garcia Restaurante), Ángel León (Aponiente), Eneko Atxa (Azurmendi) i Sacha Hormaechea (Sacha).

Mexic, com a territori convidat en aquesta edició, va tenir la presència de Jorge Vallejo (Quintonil), José Ramón Castillo (Que bo! Chocolates), Mikel Alonso (Biko), Daniel Ovadia (Pacia), Carmen Ramírez Degollado ‘Titita’ (El Bajío) i Joan Bagur, que ha portat els sabors mexicans a Barcelona amb el restaurant Oaxaca.

La programació es va completar amb les activitats del Fòrum Vi, Fòrum Empresa i Fòrum Ciutat, als que aquest any es vam sumar, en col·laboració amb Hostelco, “Cook Trends” un “food court” a l’estil americà que van exhibir les últimes tendències de la cuina de carrer de qualitat.

A més, es va desenvolupar la quarta edició del premi Cuiner de l’Any, al que Albert Ortiz (ex-alumne de EUHT StPOL) va resultar guanyador del certamen.

No només això, a més a més a Hostelco es van premiar als millors projectes en hoteleria, restauració i producte, guardonant a vuit projectes. El l’apartat d’Hoteleria, els guanyadors van ser la empresa Room Mate, en la restauració les empreses Areas, Grupo Sagardi i ISS Facility Services, i en l’apartat de producte Environmental Products and Services.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *