Màster Classes de Cuina Saludable i Sostenible
30 octubre, 2023Erasmus en Direcció Hotelera i Gastronòmica
2 novembre, 2023Si fa un parell de mesos vam repassar algunes de les millors pel·lícules ambientades en hotels, aquesta vegada us portem els decorats reals en què es van rodar aquestes i altres clàssics del setè art.
Estem parlant d’establiments que no només han allotjat hostes de renom a la pantalla gran, sinó que també han brindat un escenari espectacular per a pel·lícules icòniques que han deixat una marca indeleble en generacions d’espectadors.
Així que si vols saber on es va gravar el Grand Budapest Hotel, The Shining o Home Alone, segueix llegint!
Hotel Overlook i Timberline Lodge
Comencem el nostre recorregut a l’esgarrifós Hotel Overlook, que va adquirir fama mundial gràcies a l’obra mestra de terror de Stanley Kubrick, The Shining (1980). Situat a les Muntanyes Rocoses, aquest hotel va servir com a escenari per als horrors psicològics viscuts per la família Torrance. Els passadissos interminables i l’atmosfera ominosa es fusionen amb la trama, creant un ambient inoblidable que segueix enviant calfreds per l’esquena dels espectadors.
Un altre racó esgarrifós es troba al Timberline Lodge, a Oregon. Aquesta ubicació va servir per a algunes preses exteriors de la pel·lícula de Kubrick, donant-li un toc encara més esgarrifós a la pel·lícula.
The Beverly Hills Hotel
És impossible enumerar aquí tots els rodatges que ha allotjat, segurament l’hotel més cinematogràfic del món. Segons IMDB ha aparegut en 204 títols i és que estar en ple Hollywood ajuda a fer que els productors es fixin en aquest icònic referent que a més ha acollit durant dècades la gala dels Golden Globe Awards. Per les seves instal·lacions han desfilat els actors de California Suite (1978), American Gigolo (1980), Hannah and her sisters (1986), The way we were (1973) o Beverly Hills Cop (1984).
The Plaza Hotel
Més de 40 pel·lícules s’han gravat aquí: The Great Gatsby (2013), North by Northwest (Alfred Hitchcok, 1959), Sleepless in Seatle (Nora Ephron, 1993) o Barefoot in the Park (Gene Saks, 1967). En alguna ocasió en què es va rebutjar el permís de rodatge, es van acabar recreant els interiors en un estudi.
I és que si bé el Plaça Hotel de Nova York és conegut pel seu luxe i elegància, també és famós pel seu paper a la comèdia nadalenca Home Alone 2: Lost in New York (Chris Columbus, 1990). El jove Kevin McCallister s’allotja en aquest magnífic hotel mentre gaudeix de la vida a Manhattan. Les seves luxoses suites i la seva opulenta decoració afegeixen un toc de fantasia a la pel·lícula.
The Beverly Wilshire
Potser té menys rodatges que el seu competidor local, però aquest hotel té una de les façanes més reconeixibles de la gran (i petita) pantalla. I és que no només la història d’amor entre Julia Roberts i Richard Gere a Pretty Woman (1990) es desenvolupa en aquest glamurós hotel. Aquí també es van rodar altres pel·lícules com Beverly Hills Cop (1994) i en sèries com Entourage (2004) o Police story (1973). En el cas de la pel·lícula de Garry Marshall, però, les preses pertanyents al lobby van ser gravades a l’Ambassador Hotel de Los Angeles, enderrocat a dia d’avui.
Park Hyatt Tokyo
El Park Hyatt Tokyo és l’escenari principal de la pel·lícula de Sofia Coppola Lost in Translation (2003). Aquest luxós hotel a la bulliciosa ciutat de Tòquio es converteix en un refugi per als personatges interpretats per Bill Murray i Scarlett Johansson. La seva sofisticada ambientació i les impressionants vistes panoràmiques encapsulen la sensació d’aïllament i connexió que experimenten els protagonistes.
Chateau Marmont Hotel
Situat a la famosa carretera de Sunset Boulevard, aquest és un dels hotels més famosos de Hollywood. Allí es va rodar Somewhere (2010) de Sofia Coppola i Four Rooms (1995), el projecte gamberro de Tarantino i companyia. A més, ha aparegut en escenes de pel·lícules com The Doors (Oliver Stone, 1991) i La La Land (Damien Chazelle, 2016).
Des de Roman Polanski fins a Jim Morrison han estat allotjats a les seves habitacions, i se l’esmenta en nombroses cançons, còmics i llibres, incloent Hollywood, on Charles Bukowski relatava les seves experiències amb el setè art.
Bristol Palace Hotel
El Grand Budapest Hotel (2014) de Wes Anderson està ambientat a la fictícia ciutat de Lutz i, en si, l’hotel tampoc no existeix. Més aviat és un compendi de diferents allotjaments a Alemanya, Suïssa, Polònia i República Txeca.
Tot i això, l’exterior imperialista del Gran Budapest correspon al Bristol Palace Hotel de Karlovy Vary, que va ser dissenyat per dos arquitectes austríacs que van portar l’estil vienès a la ciutat balneari més visitada de Txèquia. Altres escenaris a Dresden i Görlitz van servir per recrear altres parts de l’hotel, com el Görlitz Warenhaus, un edifici modernista del 1912 per situar altres interiors de l’hotel.
Grand Hotel Pupp
I no marxem de Karlovy Vary, ja que molt a prop del Bristol Palace trobem l’elegància del Grand Hotel Pupp que serveix com a teló de fons a la pel·lícula de James Bond Casino Royale (2006). Aquest hotel de luxe encarna l’esplendor i la sofisticació que esperariem veure a una pel·lícula de l’agent secret més famós del món.
D’altra banda, aquest hotel també va servir d’inspiració per als interiors del Gran Hotel Budapest, especialment en el seu estil: vestíbul festiu, sostres alts, àmplies estades i llargs corredors”.
Fontainebleau Miami Beach
Ubicat a la vibrant i assolellada Miami Beach, el Fontainebleau és un paradís de luxe que ha deixat una marca imborrable al món del cinema gràcies a la seva aparició a la pel·lícula de James Bond Goldfinger (Guy Hamilton, 1964) amb la famosa escena a la piscina on l’agent es relaxa mentre gaudeix d’un còctel exòtic. Pel·lícules com Scarface (Brian de Palma, 1983) i The Bodyguard (Mick Jackson, 1992) també van ser rodades aquí.
The Bellagio
The Bellagio de Las Vegas et serà sens dubte molt conegut si has vist Ocean’s Eleven (Steven Soderbergh, 2001) o The Hangover (Todd Phillips, 2009). Pots veure les magnífiques escultures de vidre de Chihuly al vestíbul, les famoses fonts i altres característiques de l’hotel entre les dues pel·lícules. I si tens una mica més de pressupost, les opulentes habitacions on s’allotgen George Clooney o Mike Tyson.
Four Seasons Resort Maui
Durant el tancament del Covid, el director Mike White va tornar a una de les destinacions vacacionals de la seva infància per rodar White Lotus al Four Seasons Resort Maui a Wailea, Hawaii. Aquesta aclamada sèrie d’HBO de sàtira negra i fosca es desenvolupa en un paradís tropical que ofereix 380 habitacions, tres piscines, tres restaurants (entre els quals hi ha l’Spago de Wolfgang Puck), tres camps de golf, un spa i un museu de art.
Soma, Byron Bay
Nine Perfect Strangers (2021) és l’altra sèrie que es cola en aquesta llista. Una producció plena d´estrelles d´Amazon Prime que ens porta a la bella Tranquillum House. L’escenari a la vida real és Soma, un spa vèdic de primer nivell a Ewingsdale, Nova Gal·les del Sud, Austràlia. Ubicat a la selva tropical a Byron Bay, el seu edifici dominat per vidre compta amb fusta nua i molta llum, una piscina exterior i un dom de ioga geodèsic delimitat pel bosc.
Juvet Landscape Hotel
Per recrear la casa del solitari multimilionari Nathan Bateman d’Ex-Machina (2014), interpretat per Oscar Isaac, el director Alex Garland va escollir el Juvet Landscape Hotel als afores del poble de Valldal a la costa nord-oest de Noruega. Ubicat en un bosc profund, està separat en nou beines de fusta amb finestrals de vidre i vistes privades per submergir-se completament a la natura del seu entorn. També hi ha un spa i un menjador, un graner reformat antic que serveix menjar d’origen local. Ideal per a unes vacances sense tecnologia.