Quins són els millors restaurants del món?
6 octubre, 2021El plat que representarà Catalunya a l’European Young Chef Award 2021
3 novembre, 2021A vegades, el passat històric d’un hotel és un dels motius per triar allotjar-te a un hotel o a un altre. Imagina’t ocupar les mateixes estances en què es van allotjar personalitats històriques i reviure moments que van marcar un abans i un després en la trajectòria política d’un país. A continuació et descobrim alguns dels hotels històrics més emblemàtics del món. No es tracta d’edificis històrics que van ser reconvertits en hotels, sinó d’hotels que van ser concebuts com a tal des del minut u.
Prepara’t per a un viatge al passat!
1. Hotel Savoy, Londres (Gran Bretanya)
Inaugurat al 1889, l’Hotel Savoy va ser el primer hotel de luxe a Londres que es va construir com a tal. Es va convertir en un referent i va marcar les pautes a seguir pel que fa al luxe, la comoditat i els estàndards de servei en l’hoteleria. De fet, va ser el primer hotel del país que va comptar amb electricitat i aigua calenta a les habitacions i ascensors per accedir a totes les plantes.
Les innovacions que incorporava l’Hotel Savoy van ser un gran reclam per a personalitats de diferents èpoques i de diferents àmbits. Artistes de cinema com Sarah Bernhardt, Charlie Chaplin, Cary Grant, John Wayne, Ava Gardner i Frank Sinatra, els germans Marx, Marilyn Monroe, Sophia Loren i un llarg etcètera formen part de la llista d’hostes famosos del Savoy. Però el reclam també es feia extensiu a altres disciplines artístiques com la música: Giacomo Puccini, Maria Callas, Bob Dylan i més recentment Rihanna, Duran Duran i Taylor Swift.
Més enllà d’artistes i famosos, hi ha dos noms més lligats a la història de l’Hotel Savoy que van marcar un abans i un després en l’hoteleria:
- Cesar Ritz, l’empresari hoteler que es va convertir en el primer director general famós de l’Hotel Savoy.
- El xef Auguste Escoffier, que es va incorporar al Savoy com maître i va reorganitzar la cuina en àrees, una revolució en el sector de la restauració britànic que es manté avui en dia a la majoria de cuines de grans dimensions.
+ info: Hotel Savoy
2. Belmond Copacabana Palace, Rio de Janeiro (Brasil)
No només és l’hotel més luxós de Rio de Janeiro, sinó que a més la seva impressionant façana de marbre blanc l’ha convertit en una de les icones de la platja de Copacabana.
El Belmond Copacabana Palace va ser construït inspirant-se en els hotels Negresco de Niça i Carlton de Cannes, tots dos a la costa blava francesa. Aquest edifici d’art déco va ser inaugurat el 1923 i alguns dels seus primers hostes van ser el científic Albert Einstein, l’arquitecte Frank Lloyd Wright i els prínceps d’Anglaterra, entre d’altres. Com molts altres hotels històrics, des de la seva creació i durant els prop de 100 anys d’història, l’hotel ha acollit famosos i coneguts hostes: polítics, artistes de cinema, músics, membres de la reialesa i personatges famosos d’arreu del món.
El 1989, aquest hotel amb prop de 250 habitacions, diversos restaurants – alguns reconeguts per la Guia Michelin – i una emblemàtica piscina, va ser declarat Patrimoni Històric Nacional.
+ info: Belmond Copacabana Palace
3. Raffles, Singapur
És probablement un dels únics hotels del món que té una historiadora en plantilla: es tracta de Leslie Danker. Els clients poden acudir-hi per conèixer la història que amaga cada racó de l‘Hotel Raffles de Singapur.
Aquest edifici d’estil colonial, va ser inaugurat el 1887 quan l’illa estava ocupada pels britànics i és, encara avui, un símbol del luxe al continent asiàtic.
Durant els més de 130 anys d’història, ha estat punt d’interès per a personatges públics com els escriptors anglesos S. Maugham o R. Kipling o les actrius Ava Gardner i Elizabeth Taylor.
I una dada per no oblidar: la seva Long Bar ha estat lloc de naixement del Singapore Slings, el famós còctel creat a força de gin amb suc de pinya i llimona, curazao, licor de granadina i cirera, entre altres ingredients.
+ info: Raffles Singapur
4. Hotel de Crillon, París (França)
La seva construcció va ser un encàrrec del rei Lluís XV i se situa a la plaça de la Concòrdia, un dels llocs més emblemàtics de la ciutat de París. Construït al 1758, les seves més de 100 habitacions i suites han estat lloc de pelegrinatge de monarques, polítics, artistes i celebritats d’arreu del món.
Després de ser rehabilitat, el 2017 l’Hotel de Crillon va reobrir les portes amb una nova imatge que posava en valor tots els detalls arquitectònics d’aquest edifici del segle XVIII per continuar essent no només un dels hotels més antics del món, sinó també un els hotels històrics més luxosos.
+ info: Hotel de Crillon
5. The Imperial New Delhi (India)
Després de 24 palmeres arribes a la porxada d’aquest hotel, inaugurat el 1936 i que arquitectònicament compta amb una combinació d’estils victorià, colonial antic i art déco. De fet, The Imperial és un dels testimonis de la creació de la ciutat de Nova Delhi.
Si les parets de l’hotel The Imperial New Delhi poguessin parlar ens explicarien molts episodis de la història de l’Índia. Per exemple, va ser a The Imperial on Pandit Nehru, Mahatama Gandhi, Muhammad Ali Jinnah i Lord Mountbatten es van reunir per discutir la divisió de l’Índia i la creació del Pakistan.
Actualment, l’hotel té la col·lecció més gran d’art colonial i postcolonial de Delhi i compta amb un museu i una galeria d’art.
+ info: The Imperial New Delhi
6. The Peninsula, Hong Kong
L’Hotel Península Hong Kong es va construir amb la idea de ser el millor hotel a l’est de Suez. La “Gran Dama de l’Extrem Orient” va obrir les seves portes el 1928 i avui, a més de ser un hotel històric i emblemàtic de la ciutat d’Hong Kong, és conegut per la flota de Rolls-Royce que en vesteixen l’entrada. Pintats de color verd, l’anomenat “península verd”, són un dels elements insígnia i de distinció d’aquest hotel, que també compta amb un heliport en els pisos superiors.
Com molts dels hotels històrics, al The Península també s’han escrit pàgines de la història d’Hong Kong. Per exemple, el 1941 el governador anglès sir Mark Aitchison va ser detingut en una de les suites de l’hotel com a conseqüència de la fi de la “batalla d’Hong Kong” que va fer que l’illa fos governada per les forces japoneses.
+ info: The Peninsula Hong Kong
7. Waldorf-Astoria, Nova York (EUA)
El que va ser en el moment de la seva construcció i durant uns anys l’hotel més alt i més gran del món, ara està tancat per una reforma que el convertirà en apartaments de luxe. La reobertura està prevista per al 2023 i mantindrà l’estil art déco i els elements més emblemàtics d’aquest gratacel de 47 pisos que és, alhora, una de les icones de la ciutat de Nova York.
Situat a Park Avenue, a Manhattan, ha estat l’hotel de referència en el qual s’han allotjat nombrosos presidents dels Estats Units i celebritats quan visitaven la ciutat de Nova York. L’expresident d’EUA Herbert Hoover, el general Douglas MacArthur; Marilyn Monroe i Elizabeth Taylor, Britney Spears i un llarg etcètera. Fins i tot el president Bill Clinton va celebrar el sopar del seu 50è aniversari en aquest hotel.
Entre les curiositats que s’associen a aquest hotel amb més de 120 anys d’història es troba la invenció de l’amanida Waldorf al 1890.
8. Hotel Ritz, París (França)
De l’hotel Savoy de Londres a l’Hotel Ritz de París. Aquest va ser el destí de l’hoteler suís César Ritz, que era director de l’hotel londinenc, i del xef Auguste Escoffier, que era el maître del mateix establiment. Després de ser acomiadats, el 1898 César Ritz va obrir el seu propi hotel a la capital francesa.
De ment innovadora i com ja va fer a l’hotel Savoy, César Ritz va fixar estàndards de luxe al seu hotel de París i va fer que fos el primer d’Europa a tenir banys individuals a cada habitació. Ritz va inventar el llit king size, la il·luminació indirecta i els armaris amb llums que s’activen a l’obrir-los.
Això va servir de reclam de l’alta societat europea i de tot el món: Ernest Hemingway, Marcel Proust, el Sha de Pèrsia o Eduard VII van ser alguns dels clients més assidus. Fins i tot la dissenyadora de moda Coco Chanel va fixar la seva residència en una de les suites de l’Hotel Ritz de París.
De fet, actualment algunes de les suites de l’hotel porten el nom de F. Scott Fitzgerald, Marcel Proust o Coco Chanel, persones que consideraven el Ritz com una segona llar.
+ info: Hotel Ritz París
9. Grand Hotel Europa, Sant Petersburg (Rússia)
Durant els més de 140 anys d’història, el Grand Hotel Europa ha jugat un paper central a la ciutat de Sant Petersburg (Rússia). Està situat a la famosa avinguda “Nevsky Prospekt”, molt a prop dels principals edificis culturals de la ciutat, i està considerat un dels edificis més glamurosos de Sant Petersburg.
Els seus salons han acollit durant anys als tsars de la Gran Rússia, i ha estat testimoni de la revolució, l’era soviètica, els temps de Stalin i Lenin, les dues guerres mundials i els altres esdeveniments històrics que ha viscut Rússia.
L’escriptor Fiódor Dostoievski, el compositor Piotr Ilitx Txaikovski i membres de la família imperial Romanov són alguns dels hostes il·lustres que ha acollit aquest hotel, que avui pertany al grup Belmond Hotels.
+ info: Grand Hotel Europa
5 hotels històrics per reviure el passat d’Espanya
Com succeeix en els diferents països del món, Espanya també compta amb hotels que van néixer com a tal i que han estat testimonis de fets històrics. Te’n detallem alguns.
1. Hostal de los Reyes Católicos, Santiago de Compostela (Espanya)
És un dels hotels històrics més antics d’Espanya: va ser construït a principis del segle XVI per encàrrec dels reis Catòlics, Isabel i Ferran, com a hospital i alberg per a pelegrins. D’aquí el seu nom: Hostal de los Reyes Católicos.
Després de gairebé cinc segles de funcionament, va ser remodelat i reinaugurat el 1954 com a hotel de cinc estrelles gran luxe. Es troba a la plaça de l’Obradoiro de Santiago de Compostel·la, capital de Galícia, i la seva arquitectura compta amb una barreja d’estils: des del gòtic original fins a elements renaixentistes a la façana i barrocs als claustres.
Entre els hostes més il·lustres de l’Hostal dels Reis Catòlics hi figura el Papa Joan XXIII que va assistir a l’hotel coincidint amb la reinauguració i l’Any compostel·là. Va ser en la seva etapa prèvia al papat, quan encara era conegut com el cardenal Giuseppe Roncalli. Per aquest motiu avui, la suite número 329 on es va allotjar es coneix com la suite de Cardenal.
+ info: Hostal de los Reyes Católicos
2. Alfonso XIII, Sevilla (Espanya)
Encarregat pel rei d’Espanya per allotjar els dignataris internacionals durant l’exposició de 1929, l’Hotel Alfonso XIII segueix essent un lloc d’interès cultural emblemàtic, situat al centre històric de Sevilla, al costat dels Reials Alcàssers i la catedral.
Va ser inaugurat el 1928 pel rei Alfons XIII i la seva arquitectura inclou detalls i decoracions que segueixen l’estil castellà, morisc i andalús.
La connexió d’aquest hotel amb la reialesa no es limita només al seu nom, sinó que a les habitacions de l’Hotel Alfonso XIII s’han allotjat nombrosos monarques, entre ells, el Príncep Rainier i Grace de Mònaco, el Príncep Carles d’Anglaterra i la Princesa Diana, els Reis de Suècia, Noruega, Marroc, Nepal, Dinamarca, Jordània, Bèlgica, Holanda, Grècia, Espanya i molts més.
També ha estat destí de personalitats internacionals com Ernest Hemingway, Eva Perón, Orson Welles, Audrey Hepburn, Jackie Kennedy, Plácido Domingo, Josep Carreras, Brad Pitt, Mikhail Gorbachov i Shakira.
+ info: Hotel Alfonso XIII
3. Hotel Ritz, Madrid (Madrid)
L’Hotel Ritz va ser inaugurat el 1910 en una de les zones més elegants de la ciutat: la Plaça de la Lleialtat, en un solar en què abans hi havia el Teatre Tívoli i el Circ de l’Hipòdrom. Avui, es troba a prop dels museus d’El Prado i Thyssen, i al costat del Parc del Retiro i la Borsa de Madrid.
El Rei Alfons XIII va ser qui va aportar el capital i va inaugurar l’hotel, dissenyat sota la supervisió de l’hoteler César Ritz, d’aquí el seu nom. Compta amb 100 habitacions, 53 suites i cinc espais gastronòmics liderats i supervisats pel xef Quique Dacosta.
Actualment, l’Hotel Ritz de Madrid té cinc estrelles i està gestionat per la cadena Mandarin Oriental Hotel Group.
+ info: Hotel Ritz Madrid
4. El Palace, Barcelona (Catalunya)
El Palace Barcelona és l’hotel de luxe més antic de la ciutat. Inaugurat el 1919, ha estat testimoni de diferents fets històrics que han tingut lloc a Barcelona: l’Exposició universal de 1919, la Guerra Civil -els soterranis van ser convertits en refugi antiaeri -, els Jocs Olímpics de 1992, etc.
César Ritz, el pare de l’hoteleria moderna de luxe, és també el pare d’El Palace de Barcelona.
Al llarg de la seva existència, El Palace ha acollit nombrosos artistes de tots els àmbits. Entre ells, Salvador Dalí, un dels artistes surrealistes més famosos, vivia a El Palace, o Joan Miró, que va visitar l’hotel en més d’una ocasió. Juntament amb ells, escriptors, músics internacionals, artistes de cinema i una llarga llista de personalitats s’han allotjat en aquest hotel barceloní amb més de 100 anys d’història.
+ info: El Palace
5. Hotel Maria Cristina, Sant Sebastià (País Basc)
La reina Maria Cristina, regent d’Espanya, va ser la primera persona a entrar a l’hotel, inaugurat el 1912. Per aquest motiu l’hotel es diu, precisament, Maria Cristina.
L’Hotel Maria Cristina va ser dissenyat pel mateix arquitecte que va construir els hotels Ritz de Madrid i París, Charles Mewes; en una època en què la ciutat de Sant Sebastià s’havia convertit en un dels destins favorits de l’alta societat internacional que anava a gaudir del mar i el sol.
Anys més tard, amb l’inici del Festival de Cinema de Sant Sebastià (1953), l’hotel va seguir acollint gent famosa. Woody Allen, Sophia Loren, Al Pacino, Michael Douglas, Elizabeth Taylor, Robert de Niro, Brad Pitt, Harrison Ford, Mel Gibson o Pedro Almodóvar són només alguns dels artistes de cinema que s’han allotjat en aquest hotel del País Basc.
+ info: Hotel Maria Cristina