Així va ser la Graduació de la promoció d’alumnes 2020/2021
29 novembre, 2021Aquests són els xefs amb estrella Michelin formats a l’EUHT StPOL
15 desembre, 2021Actualment és gairebé impensable imaginar-se un hotel sense ascensor o sense bany a l’habitació. Però sempre hi ha una primera vegada, un primer hotel que implanta una novetat que perdura en el temps fins avui. Sabries dir-nos quin va ser el primer hotel que va comptar amb clau a les habitacions? O el primer que va tenir un telèfon a cada habitació? Si vols saber les respostes, et recomanem que segueixis llegint! Et descobrim alguns hotels pioners i innovadors que van marcar un abans i un després en la història de l’hoteleria.
Quins han estat els hotels més innovadors de la història de l’hoteleria?
T’has preguntat mai quan i per què es va decidir que el que avui és habitual es convertís en això? És a dir, quan i per què, per exemple, es va optar per donar als clients d’un hotel una clau de l’habitació on s’allotjaven?
Et desvetllem el secret que amaguen algunes de les preguntes relacionades amb el que en el seu moment van ser innovacions hoteleres. Prepara’t per descobrir alguns secrets dels hotels més innovadors de la història de l’hoteleria.
- Quin va ser el primer hotel amb ascensor?
- La novetat de comptar amb un bany privat a l’habitació de l’hotel
- Més hotels innovadors: Habitacions amb clau
- El primer hotel amb electricitat i telèfon a les habitacions
- Quan van ser creades les primeres suites d’hotels?
- Quina va ser la primera cadena hotelera internacional?
- El primer hotel a l’espai
Quin va ser el primer hotel amb ascensor?
T’imagines arribar a un hotel amb més de 10 plantes i no trobar cap ascensor per pujar l’equipatge? Impensable, oi?
Però, sabries dir-nos quin va ser el primer hotel que va comptar amb un ascensor? Va ser al 1859 a la ciutat de Nova York (EUA). I el pioner va ser l’Hotel Fifth Avenue, dissenyat específicament per incorporar a les seves instal·lacions un ascensor per a passatgers.
Des de llavors, l’invent es va popularitzar als grans hotels urbans de Londres i París i el seu ús es va estendre posteriorment a edificis d’oficines i similars.
Amb l’ascensor va arribar també l’auge dels gratacels i viure en els pisos superiors d’un edifici va passar de ser relegat als treballadors a ser un espai de prestigi buscat per les classes altes de la societat.
La novetat de comptar amb un bany privat a l’habitació de l’hotel
Ens remuntem a principis de segle XX, de nou, a la ciutat de Nova York. Existia un nou tipus de viatger per al qual els grans hotels que hi havia fins al moment eren molt cars i els hostals, poc higiènics. Així que per allotjar aquest nou perfil d’hoste van sorgir els hotels comercials.
El primer va ser l’Statler Hotel, ideat per Ellsworth Statler i inaugurat el 1908 a la ciutat de Buffalo, Nova York, i va ser pioner a incorporar el bany privat a les habitacions. El seu lema “una habitació i un bany per 1 dòlar i mig” va ser molt popular entre el nou perfil de viatger de l’època i el seu model va establir les bases per als futurs hotels, motels i resorts.
Més hotels innovadors: Habitacions amb clau
Els tipus de clau de les habitacions d’hotel han anat canviant: des clauers amb la insígnia de la cadena hotelera que servien de souvenir per als viatgers, fins a claus més pesades per deixar a la recepció, targetes encunyades, targetes magnètiques o, com a més recent, aplicacions per obrir i tancar la porta de l’habitació amb el telèfon mòbil.
Però, quin va ser l’hotel precursor a oferir habitacions amb clau?
Ni més ni menys que l’hotel Tremont House de Boston (EUA), construït el 1829. No només va ser el primer hotel que comptava amb habitacions amb clau, sinó que també va ser pioner a incorporar personal a temps complet. Tremont House va obrir camí a molts establiments hotelers posteriors que van seguir el seu model fins a l’actualitat.
El primer hotel amb electricitat i telèfon a les habitacions
D’això ja en fa molts anys, cert. Però, què hauria estat dels hostes dels hotels si no haguessin pogut despenjar el telèfon per demanar l’esmorzar a l’habitació? Aquest és un dels mil exemples d’ús que ha permès la instal·lació del telèfon i l’electricitat a les habitacions dels hotels.
Tot va començar l’any 1880 a l’Hotel Sagamore al Llac George de Nova York: aquest hotel va ser pioner a tenir electricitat a totes les habitacions. I va ser també a Nova York, en concret, l’Hotel Països Baixos, el primer que comptar amb un telèfon a cada habitació.
Si creuem l’oceà Atlàntic, a Europa, qui va liderar la novetat de disposar de telèfon i electricitat a totes les habitacions va ser l’Hotel Ritz de París, fundat l’any 1875.
Quan van ser creats els primers hotels de suites?
Per als que us pregunteu què és una suite d’un hotel: són habitacions més luxoses i amb més espai que compten amb una sala separada del dormitori. Actualment existeixen diferents tipus de suites segons els hotels i les necessitats dels clients.
Però anem al gra: quan i on van néixer?
Els coneguts com a hotels de suites van néixer entre el 1988 i el 1990 principalment als Estats Units. D’aquesta època en són alguns exemples com l’Embassy Suites, el Residence Inn, Marriott Suites, Hilton Suites, Sheraton Suites o Hyatt Suites.
Quina va ser la primera cadena hotelera internacional?
Seguim descobrint-te més secrets d’hotels pioners a establir novetats que han perdurat fins a l’actualitat. De fet, sentir parlar de cadenes o grups hotelers és d’allò més habitual. Segur que sabries començar una llista amb dos o tres noms de cadenes hoteleres internacionals.
Quina va ser, per això, la pionera? És a dir, quina va ser la primera cadena hotelera d’abast internacional?
Es tracta de la companyia Hilton Hotels, creada per Conrad Hilton a Texas (EUA) el 1919 i que aviat es convertiria en la primera cadena hotelera internacional. Avui Hilton compta amb 18 marques hoteleres, està present en 119 països i compta amb més de 6.500 hotels a tot el món.
El primer hotel a l’espai
Si els pronòstics no fallen, el primer hotel a l’espai serà una realitat el 2027. I si és així, es tractarà d’una nova fita en la història de l’hoteleria.
Es dirà Voyager Station i consistirà en un hotel de cinc estrelles en l’espai, un projecte que impulsa i lidera l’empresa amb seu a Califòrnia Orbital Assembly Corporation. L’hotel comptarà amb suites, restaurants i sales dedicades a l’oci i podrà allotjar unes 400 persones, entre personal i hostes. Segons indiquen els promotors del projecte, la gravetat artificial permetrà que les habitacions i espais comuns del Voyager Station comptin amb les mateixes prestacions que un hotel convencional.
Veurem si com en els casos anteriors, aquesta novetat arribarà per quedar-se i per inspirar als models d’establiments hotelers del futur. El temps ho dirà. De moment, toca esperar i revisitar la història per saber d’on venim. Cap a on anem? La pregunta segueix oberta.
Si has arribat fins aquí, potser també t’interessarà: