Començar una carrera en una cadena hotelera internacional
9 febrer, 20245 Raons per estudiar a l’EUHT StPOL
25 març, 2024- Els jurats dels Concursos de Cuina i de Cocteleria Joves de Catalunya han estat presidits pel xef Albert Sastregener i pel bàrman Josep Mª Gotarda.
- Marta Minoves (CETT-UB) i Max Vilaseca (EUHT StPOL) s’han proclamat guanyadors dels respectius certàmens.
Aquest 5 de març s’ha celebrat a Sant Pol de Mar la 43ª Jornada Universitària de Gastronomia, acollint, per primera vegada de manera conjunta, la 36a edició del Concurs de Cuina Jove de Catalunya, i el 40è Concurs de Cocteleria Jove de Catalunya, dos dels certàmens gastronòmics amb més trajectòria del nostre país organitzats per l’EUHT StPOL.
36è Concurs de Cuina Jove de Catalunya
Durant el matí, el protagonisme ha recaigut en 9 joves xefs estudiants de diferents escoles d’hostaleria i gastronomia del país que han realitzat una elaboració innovadora d’una recepta típica catalana. Posteriorment, l’han defensat davant del jurat presidit per el xef Albert Sastregener, co-propietari del restaurant Bo.TiC (Corçà) amb dues estrelles Michelin i dos Sols Repsol.
El jurat també l’han integrat Gemma Moliner, de l’Àrea de Gastronomia de Prodeca (Promotora dels Aliments Catalans. Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya); Rosa Mayordomo, secretaria general de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició (ACGN); i Fernando Toda, en representació de l’editorial de gastronomia professional Vilbo.
El jurat ha valorat aspectes com la tècnica i destresa, la creativitat i originalitat de la proposta, els sabors, la presentació i la història i relat del plat, entre d’altres.
Els premis s’han distribuït en 5 categories. Després de la deliberació del jurat, la “Interpretació de les patates emmascarades de la iaia Marta”, presentada per la Marta Minoves, alumne del CETT-UB, ha estat el plat amb major puntuació global i com a tal, ha rebut el Premi Absolut del Concurs de Cuina Jove de Catalunya. A més a més, també ha rebut el Premi Catalan Food, atorgat al plat amb major potencial per representar la Regió Gastronòmica de Catalunya a l’European Young Chef Award, que se celebrarà el novembre a Sicília.
El Premi a la millor presentació i el Premi a la imaginació i la creativitat ha estat per el “Bacallà a la catalana amb caviar del Maresme” elaborat per Júlia Vidal, alumna de l’EUHT StPOL. Finalment, Daniela Castro, de l’EH Osona, ha guanyat el Premi a la Destresa i millor tècnica d’elaboració, amb els seus “Tacos de porc senglar”.
40è Concurs de Cocteleria Jove de Catalunya
Per la tarda, ha estat l’hora dels còctels. Fins a 12 concursants han elaborat un combinat inèdit amb l’objectiu de demostrar qui era el millor jove cocteler de Catalunya 2024.
Max Vilaseca, de l’EUHT StPOL, amb el seu “Ambar Calàbria” s’ha endut el premi absolut del concurs que ha rebut de la mà de Josep Mª Gotarda, president d’un jurat que també han integrat Marc Álvarez, propietari del cocktail bar Sips; Mariona Vilanova, vicepresidenta del Club del Barman; i Vicky Ibáñez, vicepresidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers.
El Premi al segon classificat ha recaigut per Nayely Elizalde, de l’EH Osona, amb el seu “Tamanix”. Els dos primers classificats participaran en el Campionat de Cocteleria de Catalunya, una oportunitat per competir colze a colze amb professionals del sector. El Premi a la destresa i habilitat ha estat per Clara Fontanella, de l’EHT Girona, per la seva elaboració de “Beautiful Day”. Finalment, el Premi a la millor presentació i el Premi a la millor degustació i sabor han anat a parar a les mans de Cristina Martínez, de l’EH Joviat, i al seu “Nit de tempesta”.
La Jornada Universitària de Gastronomia ha estat culminada amb dues demostracions del màxim nivell: primer, Josep Maria Gotarda ha realitzat algunes de les elaboracions més icòniques del seus 40 anys de carrera professional que l’han convertit en un referent de la cocteleria clàssica catalana, sobretot al capdavant de l’Ideal Cocktail Bar. Posteriorment, el torn ha estat per Albert Sastregener i el seu equip de cuina del Bo.TiC, que han donat alguns consells i han mostrat els cops amagats que hi ha darrere d’un dels restaurants amb més puixança de Catalunya.