Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025
24 gener, 2024Començar una carrera en una cadena hotelera internacional
9 febrer, 2024El bàrman i director de l’Ideal és un dels grans referents de la cocteleria clàssica del nostre país i oferirà també una master class als participants i als alumnes de EUHT StPOL
El 1980, Josep Maria Gotarda va guanyar la primera edició del Concurs de Cocteleria Jove de Catalunya. 44 anys després torna com a president d’un jurat que també estarà compost per Marc Álvarez, president del Club del Màrman de Catalunya; Mariona Vilanova, vicepresidenta del Club del Bàrman; i Anna Vicens, presidenta de l’Associació de Sommeliers de Catalunya. I és que la 40a edició del Concurs de Cocteleria Jove de Catalunya tindrà un sol jurat que valorarà tant els aspectes tècnics com la degustació, a diferència d’anys anteriors en què n’hi havia dos. La temàtica del concurs és lliure i es dóna ales a la imaginació perquè el participant elabori un còctel inèdit amb no més de sis ingredients.
Hi participaran fins a 10 estudiants de diferents escoles de cuina i gastronomia de Catalunya i joves professionals amb menys d’1 any d’experiència professional. S’atorgaran tres premis de categoria, un segon premi i un premi absolut que serà doble. I és que el guanyador passarà a la final de Catalunya del Campionat Nacional de Cocteleria de la Federació d´Associacions de Barmans Espanyols (FABE).
Un referent de la coctelería clàssica catalana
Josep Maria Gotarda prové d’una família de llarga tradició en el món de l’hostaleria. Els seus avis van fundar el 1931 el bar Ideal, que després el seu pare el va convertir, en la dècada dels ‘50, en un dels còctel-bars més coneguts d’Europa, i del que ara ell n’és director des de fa 30 anys. Durant més d’una dècada ha presidit el Club del Barman de Catalunya i la FABE.
Amb 17 anys guanya el Concurs de Cocteleria Jove de Catalunya i el 1984 és finalista a l’Exhibició de Cocteleria de la Fira Alimentària. L’any 1985 marxa a Madrid, on treballa a l’Hotel Palace al Cocktail Bar Balmoral. Aquest any guanya el campionat de Espanya de Joves Barmans Martini Gran Prix. L’any 1986 se’n va a París a l’Hotel Warwick i aquell mateix any queda cinquè al Concurs Internacional Martini de Torino.
Va ser millor Cocteler de l’any 1998 i 2008 a Lo mejor de la Gastronomía Española i el 2000 rep el Diploma de Mèrit Turístic de la Generalitat de Catalunya. Un any més tard queda segon classificat al Golden Flûte – Campionat del Món Carpené-Malvolti, celebrat a Connegliano (Itàlia).
Va formar part del equip fundador mundial de Bartenders del Tanqueray Guild Team i ha realitzat seminaris de cocteleria a diverses ciutats del món. Ha estat professor en escoles d’hostaleria de Barcelona, ha col·laborat amb diferents mitjans de comunicació i és coautor del llibre de cocteleria Alquímia freda (2012).