Tendències en hoteleria i restauració: el nou mercat laboral
5 novembre, 2020Cartes per a l’hoteleria i la restauració
23 novembre, 2020El 16 de novembre de 2020 farà 10 anys de la inscripció de la dieta mediterrània com a Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. Coincidint amb l’efemèride, l’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Mitjà en Gastronomia i Restauració ha participació en una sessió formativa a càrrec de la Fundació Dieta Mediterrània. Què és i quins en són els beneficis? T’ho expliquem a les següents línies.
Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat
Fa una dècada, la UNESCO (Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura) va incloure la Dieta Mediterrània a la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, una proposta que va ser presentada conjuntament per Espanya, Grècia, Itàlia i el Marroc.
Es fixava així la importància d’aquest element, així com el seu valor i la necessitat de protecció i prevalença. “La dieta mediterrània és un tema molt important”, va remarcar Domingo Valiente, director de la Fundació Dieta Mediterrània.
De fet, en el seminari impartit a l’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Mitjà en Gastronomia i Restauració de l’Hotel-Escola de Sant Pol de Mar, Domingo ha explicat que no només la UNESCO avala la importància d’aquest estil de vida, sinó també altres organismes internacionals com:
- OMS (Organització Mundial de la Salut): considera que és “la més saludable de el món”.
- FAO (Food and Agriculture Organization): la considera com “la més sostenible” per la importància del producte de proximitat, el valor del territori, etc.
“Qui ha de liderar i impulsar la dieta mediterrània sou vosaltres: els alumnes que en un futur més o menys proper estareu a les cuines, restaurants i hotels”; va declarar el director de la Fundació.
Què és la dieta mediterrània?
“És una manera o estil de vida, no es tracta només d’alimentació, és tot allò que l’envolta”, va afirmar Blanca Raidó, responsable de formació de la Fundació Dieta Mediterrània. Es tracta d’un estil de vida equilibrat que recull receptes, formes de cuinar, celebracions, costums, productes típics i activitats humanes diverses.
I així queda plasmat en la nova piràmide de la dieta mediterrània, elaborada per la Fundació juntament amb altres entitats internacionals i grups d’experts, que, a més d’incorporar pautes de consum d’aliments, inclou també indicacions culturals i socials lligades a l’estil de vida mediterrani.
Beneficis de la dieta mediterrània
Segons recull la web de la Fundació, entre les propietats beneficioses per a la salut d’aquest patró alimentari destaca el tipus de greix que el caracteritza (oli d’oliva, peix i fruits secs); les proporcions en els nutrients principals de les receptes i la riquesa en micronutrients, derivada de l’ús de verdures de temporada, herbes aromàtiques i condiments.
“Els científics ens han indicat que el que estableix la piràmide és el més saludable”, va indicar Raidó. I va continuar detallant alguns beneficis de la dieta mediterrània en la salut de les persones, entre els quals va esmentar efectes com:
- Prevenció de malalties degeneratives com l’Alzheimer
- Reducció de la incidència de la malaltia coronària
- Prevenció de malalties oncològiques (còlon i mama)
- Manteniment del pes (reducció del sobrepès i l’obesitat)
Tot i això, “els estudis recents indiquen que cada vegada estem més allunyats dels patrons que estableix la dieta mediterrània”, ha apuntat Raidó. Una dada contra la qual lluiten des de la Fundació amb eines com la sessió de formació que han impartit a l’alumnat de tercer curs del Cicle Formatiu de Grau Mitjà en Cuina, Gastronomia i Restauració de l’Hotel-Escola de Sant Pol de Mar (Barcelona).
Sabies que...?
Sabies que la pel·lícula “Dieta Mediterrània” (2009) protagonitzada per Olivia Molina, Paco León i Alfonso Bassave i dirigida per Joaquim Oristrell va rodar les escenes de cuina a l’Hotel-Escola de Sant Pol de Mar?