L’EUHT StPOL es consolida com la millor universitat d’Espanya en Hoteleria i Turisme en el Top 15 del món
24 març, 2023Osvaldo Sejas guanya el Concurs de Cuina Jove de Catalunya amb el seu “Homenatge als pèsols ofegats”
18 abril, 2023L’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme de Sant Pol de Mar (Barcelona) ha presentat el nou pla d’estudis del que va ser fa 25 anys el primer màster d’alta cuina europea. El nou màster s’adapta així a les darreres tendències del sector gastronòmic, amb una formació transversal en àmbits clau com la sostenibilitat i la cuina saludable, i potenciant la innovació, sota la denominació de “Màster en Arts Culinàries, Innovació i Direcció de Cuina”.
El nou màster d´alta cuina d´EUHT StPOL constarà de dos semestres i dos períodes de pràctiques en servei de cuina. El primer semestre girarà al voltant de les Arts Culinàries i la Direcció de Cuina, mentre que el segon aprofundirà a l’Alta Cuina i la Innovació Culinària. A més, cada estudiant podrà realitzar pràctiques internes a l’Hotel-Escola de Sant Pol de Mar i pràctiques externes a un restaurant de referència amb estrelles Michelin. De nou, les classes pràctiques segueixen sent el senyal identificatiu de la metodologia d’EUHT StPOL, ja que, en el nou pla d’estudis del Màster en Arts Culinàries, Innovació i Direcció de Cuina, ‘l’aprendre fent’ pren més importància que mai. Amb les sessions hands-on, les classes demostratives i els tallers, els alumnes estaran cuinant durant el 70% del màster. A més, tots els estudiants posaran a prova els seus coneixements al Restaurant Gastronòmic L´Ermita que és el laboratori de pràctiques de l´Hotel-Escola de Sant Pol de Mar.
Només començar el primer semestre, les habilitats dels nous estudiants es posaran a prova en un bootcamp en un servei de cuina professional real al Restaurant L’Ermita, un restaurant gastronòmic d’ambient familiar que es caracteritza per la seva cuina de proximitat i de temporada amb productes marins i hortalisses de primera qualitat de la comarca del Maresme. Seran tres setmanes per avaluar a cada estudiant els seus coneixements de cuina europea, el seu exercici en servei de cuina i la seva capacitat per treballar en equip. Tot això amb la intenció de posar-se a punt per a les primeres assignatures del primer semestre, en què s’impartiran coneixements relatius a l’operativa i la gestió de cuina; com el processat de matèries primeres, la formació de xef executiu o la ciència de la cuina, totes sempre amb aplicacions pràctiques.
De la direcció de cuina a la innovació culinària
Vols dominar les noves tecnologies aplicades a la gastronomia, com ara la cuina molecular? Nitrogen líquid, cuina a baixa temperatura, esferificacions, gelatines, escumes… El semestre d’Alta Cuina i Innovació Culinària està pensat per aprofundir la cuina d’avantguarda, descobrint la investigació en codina en R+D+I. Cada any el programa comptarà amb master classes per grans xefs posseïdors d’estrella Michelin i altres convidats en àmbits com ara gastrobotànica, neurogasgronomia, intel·ligència artificial aplicada a la gastronomia, gamificació aplicada a la cuina o tècniques culinàries com cuina molecular o amb nitrogen líquid. Tant els xefs de les master class com els seminaris seran conduits per experts que són referents a nivell nacional i internacional.
Sostenibilitat i cuina saludable
Una altra de les novetats és la incorporació de dues assignatures transversals al llarg del màster. D’una banda, els continguts de totes les assignatures tindran una perspectiva ecològica, tenint en compte els principis de sostenibilitat i economia circular en la gestió de la cuina i en la creativitat i innovació. Per exemple, tècniques com l’ús d’enzims per afavorir el zero waste estaran a l’ordre del dia.
D’altra banda, el pla acadèmic aposta fort per la cuina saludable incorporant-hi principis de nutrició i les bases de la dietètica. La idea és que cada estudiant sàpiga adaptar el seu coneixement i la seva tècnica per trobar solucions a diferents reptes gastronòmics que pugui trobar, com ara la capacitat de dissenyar un menú vegà o tenir la flexibilitat suficient davant d’intoleràncies i al·lèrgies, sense comprometre l’experiència gastronòmica.
El Màster en Arts Culinàries, Innovació i Direcció de Cuina s’adreça a titulats i/o professionals de la gastronomia amb experiència al sector que vulguin ampliar i aprofundir els seus coneixements en aquest camp.