8 habilitats hoteleres per convertir-te en l’amfitrió perfecte
9 juny, 2021Pràctiques a hotels i restaurants d’arreu del món
28 juliol, 2021Arriba el moment de fer front a la pregunta que has escoltat durant anys: Què vols ser de gran? És a dir, arriba el moment de decidir què estudiar i on. És llavors quan et resultarà realment útil comptar amb una bona orientació educativa.
Sembla fàcil, però a vegades un mal procés d’orientació universitària pot acabar amb una elecció d’estudis errònia i el posterior abandonament de la carrera. Així que, si et veus perdut i no saps què estudiar, a continuació et donem algunes eines per guiar-te durant el procés.
Què és l’orientació educativa?
Què t’agrada fer? Quines són les teves debilitats i les teves fortaleses? Com et veus d’aquí uns anys? En què t’agradaria treballar? Aquestes són només algunes de les preguntes que poden formar part del procés d’assessorament que realitza un orientador educatiu.
Es tracta, en definitiva, d’ajudar-te a descobrir el teu perfil per seleccionar aquells estudis que més s’ajustin als teus interessos i a la teva manera de ser. En definitiva, amb l’orientació educativa aconseguiràs les eines per prendre la millor decisió i encaminar el teu futur laboral cap a l’èxit.
No sé què estudiar. Com escullo un grau universitari?
Els processos de decisió mai són fàcils, però la bona notícia és que tens milers d’eines per decidir quina carrera estudiar. Pots començar, per exemple, assistint a fires universitàries per tenir una visió global de les diferents opcions de graus universitaris entre els que escollir.
A partir d’aquí, informa’t al màxim: busca per internet l’oferta d’estudis universitaris, assisteix a jornades de portes obertes, mira amb detall el pla d’estudis, la metodologia, els casos d’èxit d’antics alumnes, etc.
A més, durant el procés d’orientació universitària, no descarts realitzar algun test per saber què estudiar. No és 100% efectiu, però et pot ajudar a confirmar quin és el teu veritable vocació.
I un cop tinguis més clar quin és l’àmbit d’estudi que més t’interessa, indaga quines són les carreres que tenen futur. Cerca informes que detallin què necessita el mercat laboral, quines són les sortides professionals del grau universitari que t’interessa, quin és l’índex d’ocupabilitat dels graduats d’aquella carrera universitària, etc.
La figura del coach vocacional
Si tot el que t’hem explicat no et sembla suficient per saber com triar una carrera, encara tens més recursos: comptar amb l’ajuda d’un coach vocacional.
Com si fos un entrenador, el coach vocacional et donarà encara més eines perquè puguis prendre la millor decisió i encaminar els teus estudis i el teu futur laboral cap a l’èxit.
Hi ha diferents maneres de trobar el teu coach vocacional ideal. Pots investigar a través d’Internet, segurament hi trobaràs directoris de coach vocacionals i pàgines web de professionals que es dediquen a aquesta tasca.
Linkedin és una altra via per trobar professionals del coaching. I com sempre, pots preguntar als teus amics i coneguts o bé al teu centre educatiu. És molt probable que algú conegui a un coach vocacional de confiança amb qui puguis sentir-te còmode per començar el procés d’elecció universitària.
Busquis on busquis, mai escullis a cegues. Tafaneja a les xarxes socials, investiga quina opinió en tenen persones que hagin contractat els seus serveis i, si ho consideres necessari, contacta’ls per tenir informació de primera mà.
I un últim consell per saber què estudiar: No ajornis la decisió fins a l’últim minut! L‘orientació universitària és un procés llarg i estar ben informat requereix temps i dedicació. Així que, no t’ho pensis: Comença ara!