Quins perfils busquen les cadenes hoteleres el 2023?
14 febrer, 2023Anakin Rivera, campió del Concurs de Cocteleria Jove de Catalunya
3 març, 2023Ja coneixem els Sols que ompliren la Guia Repsol 2023. El 27 de febrer passat, en una gala celebrada a Alacant, es van lliurar aquestes distincions que reconeixen els millors restaurants d’Espanya i Portugal. Però, ja saps què són els Soles Repsol?
Soles Repsol: Què són?
Els Soles Repsol vénen a ser la versió espanyola de les estrelles Michelin i apareixen a la Guia Repsol. Aquesta va néixer a l’any 1979 amb el nom de Guía del viajero, una guia turística amb mapes de carreteres, rutes, estacions de servei, hotels i restaurants d’Espanya, Portugal, Andorra i el sud de França. De la valoració dels restaurants se n’encarregava la Confraria de la Bona Taula de Madrid atorgant ‘Soles’ i no ‘Estrelles’; i fins a 4 sols davant de les 3 de Michelin.
Per què es diuen ‘Soles’?
Si bé es podria intuir que el ‘Sol’ és la icona perfecta per identificar el guardó amb la marca Repsol, la història és més complexa. Ja el 1974, Gonzalo Sol, membre de la Cofradía de la Buena Mesa de Madrid va crear les Guías Gastronómicas Sol, cosa que podria considerar-se l’antecessora a la Guía del viajero. Però als anys ’80, aquesta va passar a dir-se Guía Campsa i va substituir els sols per sortidors de gasolina, i atorgant-ne tres com a màxim. No serà fins a la fusió de Campsa i Repsol que la guia rebrà el nom actual amb les categories següents:
- 3 soles Repsol: distingeixen els millors restaurants de l´any.
- 2 soles Repsol: Garanteixen una qualitat excel·lent en cuina i servei.
- 1 sol Repsol: reconeixen restaurants amb una cuina de gran qualitat i varietat suficient.
Els nous Soles Repsol
Aquest any, la Guia Repsol ha reconegut un total de 101 restaurants nous: 2 amb tres Soles, 18 amb dos Soles i 81 amb un Sol Repsol.
Els restaurants el Corral de Moreira (Madrid) i Moralba (Albacete) són les noves incorporacions a la màxima categoria: els 3 Sols de la Guia Repsol 2023.
A més, el restaurant Bo:TIC d’Albert Sastregener i Cristina Torrent, situat a Corçà (Girona), ha obtingut el seu segon Sol. Un projecte gastronòmic que col·labora habitualment amb el nostre Màster en Arts Culinàries i Direcció de Cuina a través de master classes.
En conjunt, la Guia Repsol 2023 d’Espanya i Portugal compta amb 43 restaurants amb 3 Soles, 164 establiments reconeguts amb 2 Soles i 506 amb 1 Sol Repsol.
StPOL Alumni i la Guia Repsol
El que ens fa més il·lusió explicar és que antics alumnes de l’EUHT StPOL estan al capdavant de diferents restaurants d’Espanya reconeguts amb Sols de la gastronomía. Així, a les 7 estrelles Michelin que el 2022 ostenten xefs que van estudiar a l’EUHT StPOL, se li afegeixen múltiples Sols Repsol. Alguns d’ells, i només per posar-ne alguns exemples, són:
3 Soles:
- Restaurante Ramón Freixa (Madrid) – Xef Ramon Freixa
2 Soles:
- Restaurant Xavier Pellicer (Barcelona) – Xef Xavier Pellicer
- Restaurant Bardal (Ronda) – Xef Benito Gómez
- Restaurnt La Boscana (Bellvís) – Xef Joel Castanyé
- Restaurant Béns d’Avall (Sóller) – Xef Jaume Vicens
1 Sol:
- Restaurant Tresmacarrons (El Masnou)– Xef Miquel Aldana
- Restaurant Alejandro (Roquetas de Mar)– Xef Alejandro Sánchez
- Restaurant El Club Allard (Madrid)– Xef José Carlos Fuentes
- Tram-Tram (Barcelona) – Xef Isidre Solé
A tots ells i a tots els guardonats per la Guia Repsol 2022, moltes felicitats!