L’EUHT StPOL renova el conveni de col·laboració amb l’UAGM de Puerto Rico
8 setembre, 2021Els xefs espanyols triomfen a The Best Chef Awards 2021
16 setembre, 2021Sabries dir-nos què tenen en comú una amanida Cèsar i un pastís Sacher? O un entrecot Cafè de París amb uns Fettuccine Alfredo? Tot són noms de receptes famoses, però més enllà del nexe gastronòmic, hi ha un altre element que interrelaciona totes aquestes receptes: el seu cognom indica el lloc on es van crear. Totes elles van ser creades en hotels o restaurants que s’han convertit avui en part indissociable del seu nom.
Així que, si vols descobrir per què se l’anomena pastís Tatin a un pastís de poma invertida o on es va originar el sandvitx conegut com “bikini”, no deixis de llegir les següents línies. Et descobrim l’origen del nom i cognom d’algunes de les receptes més famoses d’avui en dia!
1. AMANIDA CÈSAR. Hotel Cesar, Tijuana (Mèxic)
Com bé diu el seu nom, l’amanida Caesars va néixer al restaurant de l’Hotel Caesar’s de Tijuana, Mèxic. Va ser l’any 1927 quan César Cardini, cuiner i llavors propietari del restaurant, va donar origen a aquest plat que avui és conegut internacionalment.
Diu la llegenda que Cardini va convidar a dinar uns amics i davant la falta d’ingredients, va utilitzar allò que tenia a mà a la cuina: unes fulles d’enciam partides en trossos petits i un guarniment amb els ingredients que tenia disponibles. I així va ser com va es va originar aquest plat nascut a Tijuana i que avui se serveix al voltant del món, també, per descomptat, al restaurant Caesar’s, on és el plat estrella.
2. ENTRECOT CAFÈ DE PARÍS. Cafè de París, Ginebra (Suïssa)
Que el nom no us confongui. L’origen d’aquesta recepta clàssica no és a París, sinó a Ginebra, Suïssa.
La història es remunta a l’any 1930 quan el sr Boubier, propietari del restaurant Le Coq d’Or de Ginebra va inventar una salsa a base de mantega amb espècies, herbes i altres ingredients per acompanyar una peça de vedella a la graella.
La seva filla, coneixedora de la recepta d’aquesta salsa, es va casar amb el propietari del restaurant Cafè de París, també a Ginebra (Suïssa). I va ser al 1942 quan aquest establiment es va especialitzar en servir un únic plat: un entrecot de vedella amb aquesta salsa. El conegut fins avui com l’Entrecot Café de París, que encara es pot degustar al lloc on es va popularitzar: Chez Boubier – Cafè de París.
3. PASTÍS SACHER. Hotel Sacher, Viena (Àustria)
Viatgem fins al segle XIX a Viena. Allà, el príncep Wenzel von Metternich va encarregar a l’aprenent de pastisser, Franz Sacher, que creés unes postres per als seus convidats. La recepta del pastís incloïa xocolata, melmelada d’albercoc i crema batuda, ingredients que es convertirien en la base d’aquesta recepta famosa.
Anys més tard, el fill del pastisser va decidir obrir un hotel a Viena, amb el seu cognom: Hotel Sacher, un dels més famosos del món i on va seguir comercialitzant el pastís.
Va ser així com al 1832, quan Sacher tenia 16 anys, va néixer el que avui es coneix com a pastís Sacher, associat al cognom del seu creador i al posterior hotel que va inaugurar la seva família i que encara està en funcionament a Viena.
4. FETTUCCINE ALFREDO. Ristorante Alfredo, Roma (Itàlia)
En aquest cas, qui dona el cognom als fettuccine va ser Alfredo Di Lelio el 1908 a la “trattoria” que la seva mare regentava a Roma. Però, què és el que va donar lloc a la creació dels fettucine Alfredo i a què es deu la seva fama?
Segons la història recollida al web del restaurant, aquest plat va ser creat per Alfredo arran de la falta de gana de la seva dona quan estava embarassada. La dona va sucumbir a aquesta recepta de pasta al dente que Alfredo finalitzava a la taula afegint mantega barrejada amb formatge parmesà ratllat i van decidir incorporar-la a la carta de restaurant.
Però l’èxit dels Fettuccine Alfredo va arribar el 1927 des de Hollywood. Douglas Fairbanks i Mary Pickford, dues estrelles del cinema americà, van viatjar a Roma per la lluna de mel i van visitar el restaurant Alfredo. Diuen que a arran de la bona experiència, li van regalar una forquilla i una cullera d’or en els es podia llegir: “To Alfred, the King of noodles“.
Aquest moment i la seva posterior difusió van fer que els fettuccine Alfredo fossin coneguts mundialment i que el restaurant, encara en funcionament sota el nom d'”Il Vero Alfredo” – rebés la visita de nombrosos famosos de Hollywood i gent coneguda internacionalment. La galeria de fotos de la web n’és una prova.
5. PASTÍS TATIN. Hotel Tatin, Lamotte-Beuvron (França)
Quants plats creats per accident han arribat a ser receptes famoses arreu del món? El pastís Tatin n’és un.
Va succeir al 1889 a l’Hotel Tatin, regentat per les germanes Stephani i Caroline Tatin. Diu la llegenda que a causa d’un descuit, les pomes es van cuinar massa i per poder aprofitar-les, van decidir posar la massa del pastís a sobre i la van acabar d’enfornar. Li van donar la volta i, voilà! Aquest va ser l’origen de la recepta clàssica que porta el cognom de les germanes Tatin i de l’ hotel de Lamotte-Beuvron (França), encara en funcionament.
6.PATATES MAXIM’S. Restaurant Maxim’s, París (França)
Hi ha moltes més receptes famoses que porten el cognom del restaurant on es van originar. Per exemple, les patates Maxim’s, una recepta original del restaurant parisenc Maxim’s fundat el 1893.
Per elaborar la recepta de les conegudes patates Maxim’s, cal pelar les patates, tallar-les a fines rodanxes, col·locarles en una plata de forma imbricada, banyar-les amb mantega clarificada i cuinar-les al forn durant uns minuts.
Així aconseguireu reproduir aquesta recepta creada a la dècada de 1900 al restaurant Maxim’s de París.
7. CARPACCIO AMB SALSA HARRY’S BAR. Harry’s Bar, Venècia (Itàlia)
El Harry’s Bar és un dels restaurants més famosos de Venècia (Itàlia). Fundat als anys 30, encara avui pots asseure’t en una de les seves taules i demanar-te el plat estrella: el carpaccio amb salsa Harry’s Bar.
En què consisteix aquesta salsa que ha heretat el nom del restaurant on va ser creada? Una base de maionesa, salsa Perrins, pebre i altres ingredients que romanen en secret a la recepta original.
A més de la salsa Harry’s Bar, el carpaccio també té una història per explicar. Descobreix aquí com es va crear el carpaccio i per què es diu precisament així.
8.SANVITX BIKINI. Sala Bikini, Barcelona (Espanya)
A Catalunya un “mixto”, és a dir, un sandvitx calent de pernil i formatge, és conegut com un “bikini”. Encara que coincideixin, el nom no té res a veure amb el banyador femení de dues peces també anomenat biquini.
L’origen d’aquest nom no és altre que el de la sala de ball barcelonina Bikini. Situada a la Diagonal de Barcelona i inaugurada al 1953, la sala Bikini servia en aquell temps el sandvitx de la casa: una versió del clàssic francès croque-Monsier.
Tant la sala de ball com el seu entrepà insígnia es van popularitzar tant que el nom del local – avui discoteca i sala de concerts – és també el nom amb el que a Catalunya es denominia el que a Espanya es coneix com un “mixto”: el bikini.
Amplia els teus coneixements de cultura gastronómica
Si t’interessa el món de la cuina i tens curiositat per conèixer la història i l’origen d’algunes de les receptes famoses amb cognom històric que avui encara es cuinen arreu del món, t’animem a consultar la nostra oferta acadèmica.
Entre els plans d’estudis del Grau Universitari en Gestió Hotelera i Turística i del Cicle Formatiu de Grau Mitjà en Gastronomia i Serveis de Restauració trobaràs assignatures de cultura gastronòmica que et permetran aprofundir en aspectes com l’origen de certes receptes i propostes culinàries.
A més, no només et quedaràs amb la informació teòrica, sinó que tant el Grau universitari, com el Cicle Formatiu i el Màster en Arts Culinàries i Direcció de Cuina posen especial èmfasi en l’aplicació pràctica dels coneixements adquirits.
Així que, prepara’t per convertir-te en un expert/a dels fogons!