Us esperem a Aula 2012
21 febrer, 2012Sopar de Pares dels alumnes de 3r curs de grau
16 març, 2012El passat dilluns 12 de març, es va celebrar la XXXIII JORNADA UNIVERSITARIA DE GASTRONOMIA i XXVI CONCURS DE CUINA JOVE DE CATALUNYA; la sessió acadèmica del matí va tenir com a tema central “La post-tradició-glocalització”. Els conferenciants van ser Ramón Freixa ( Restaurant Ramón Freixa Madrid – 2 estrelles Michelin), que també va ser president del concurs, la periodista gastronòmica de La Vanguardia, Cristina Jolonch, el president de l’Acadèmica Catalana de Gastronomia, Joan Ras, i Josep Viella, gastrònom i membre de “5 a taula” (La Vanguardia).
Ramón Freixa va definir el concepte de “post-tradició-glocalització” com l’execució d’una cuina moderna i global amb arrels en la tradició i en tot allò que ens dona la nostra terra.
Josep Vilella va dictar una lliçó magistral mencionant les 5 aportacions més significatives de la cuina internacional a la cuina espanyola i catalana, manifestant que, envers a la progressiva homogeneïtzació de la cuina en l’actualitat, és imprescindible un “esperit local a la cuina”.
Cristina Jolonch va subratllar que “mai s’ha de tancar els ulls” i que és necessària una postura positiva davant el desenvolupament d’aquesta globalització en la que avui en dia es troba la cuina, tot i que hem de preservar els nostres productes locals.
El president de l’Acadèmia de Gastronomia de Catalunya, Joan Ras, va impartir brillantment la seva tesis de que no hi ha hagut cap aportació de la cuina catalana a la cuina universal, però que sí de les persones (cuiners catalans), ja que Ferran Adrià va introduir el concepte de “llibertat de fer” a la cuina, envers a les pautes establertes per la cuina francesa.