El plat que representarà Catalunya a l’European Young Chef Award 2021
3 novembre, 2021El director del restaurant Via Veneto, Pere Monje, convidat d’honor a l’Acte de Graduació
17 novembre, 2021Quan llegeixis la paraula “hospitality” has associar-la a el concepte d’hospitalitat. I ja t’advertim que si vols estudiar direcció hotelera, aquest terme et perseguirà la resta de la teva vida. Però anem al gra: a què ens referim quan parlem d’hospitailty? Què significa exactament el terme hospitality? T’ho expliquem!
L’origen de la paraula hospitalitat
Per saber què significa la paraula hospitality, partim del seu equivalent en català: hospitalitat. Hospitalitat es refereix, segons el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC), a la bona acollida i rebuda que es fa als estrangers o visitants. Ve del llatí “hospitalitas – hospitalitatis” que vol dir rebre com a convidat.
Si seguim amb l’etimologia, trobarem paraules que estan relacionades amb el terme hospitality com, per exemple, hostal o hospici. Tots aquests establiments tenen com a nexe comú que l’amfitrió atén les necessitats de l’hoste que es troba allà temporalment. Necessitats d‘allotjament o d’alimentació i begudes.
I l’hotel? En aquest cas, la paraula ve del francès. Inicialment, al segle XI, s’usava per referir-se a un domicili o habitacle, i posteriorment, ja al segle XIX, es va usar per denominar els llocs que oferien allotjament a viatgers i hostes. Des de llavors, hotel s’ha convertit en una paraula usada en molts idiomes i d¡abast internacional.
Hospitality i hotels: dos mons intrínsecament relacionats
Més enllà de l’etimologia i una vegada ja coneixem què significa la paraula hospitality, la història de l’hoteleria també mostra una connexió entre hospitality i hotels.
Tot va començar fa moltíssims anys, en l’antiguitat, quan els comerciants intercanviaven mercaderies per hostalatge. Aquí va ser quan van sorgir les primeres posades a la banda del camí per allotjar els viatgers a canvi de diners.
Més endavant, després de la caiguda de l’imperi romà, els monestirs van ser els principals encarregats del servei d’allotjament. I posteriorment, la Revolució Industrial va donar peu al naixement de l’hoteleria moderna.
Va suposar la millora del transport i el conseqüent increment de desplaçaments i viatges. I és aquí quan neixen els primers hotels i les grans cadenes hoteleres. Per exemple, a finals del segle XIX s’inaugura la cadena d’hotels Ritz que estén el seu model de negoci per Europa i els Estats Units.
Des d’aquell moment, el sector hoteler ha anat evolucionant i incorporant millores en funció dels canvis i necessitats de la societat. De fet, en molts països, la indústria hotelera és un dels principals motors econòmics.
Hospitality més enllà dels hotels
Malgrat que la paraula hospitality va néixer lligada als hotels, avui el seu significat inclou molts més àmbits. El sector hospitality – així és com se’l coneix – es refereix a tot allò que engloba la indústria del turisme i l’hoteleria, en el sentit més ampli.
Un professional format en hospitality management o direcció hotelera no només té opcions laborals en un hotel, sinó que a més dels diferents tipus d’allotjament on pot desenvolupar la seva carrera professional com a director o cap de departament, se li sumen destinacions tan diferents com els creuers, les ambaixades, les marques de luxe, els parcs temàtics, la consultoria, les cadenes de restauració i mil i una opcions més.
Així que, des d’ara prohibit pensar només en hotels quan parlem d’hospitality. Hi ha moltes opcions laborals més enllà de la figura d’un director/a d’hotel. Descobreix-les!
Com convertir-te en professional del sector hospitality?
El primer que pots fer si el teu objectiu és convertir-te en professional del sector hospitality és invertir en formació. Dedica temps a estudiar un grau universitari o especialitza’t amb un màster. És la clau per tenir una base de coneixements sòlida, entendre com funciona el sector i saber què és allò que has de tenir en compte en el teu futur laboral.
Juntament amb la formació, l’experiència és una altra arma que t’ajudarà a ser cada dia millor professional del sector hospitality. Sense oblidar els idiomes, la capacitat d’adaptació, la passió per la professió i altres habilitats hoteleres que et permetran fer-te un lloc en aquesta professió.
Així que, si t’interessa convertir-te en professional del sector hospitality, no dubtis a consultar la nostra oferta acadèmica. Troba el grau universitari, el postgrau o el màster que millor s’adapti als teus interessos.
Si t’ha agradat aquest article, potser també t’interessi llegir: